Rolada biszkoptowa z jabłkami ? prosty przepis na pyszne ciasto z jabłkami. Doskonałe ciasto na jesienne dni i na świąteczny stół. Rolada ma w sobie dużą ilością pysznych jabłek, dzięki którym biszkopt nie jest suchy. Smacznego!
A do upieczenia rolady namówiła mnie Kasia z Wypieki z pasją, która rzuciła pomysł, aby upiec roladę biszkoptową z jabłkami. I tak oto w naszych kuchniach powstały dwa ciasta – niby te same, ale kolejny raz okazuje się, że mamy różne wizje ? i to jest w tym wszystkim najfajniejsze. Dziękuję Kasiu za namawianie, wiem, że nie było łatwo ;)
Rolada biszkoptowa z jabłkami
Składniki (duża blacha z piekarnika):
Biszkopt na roladę:
- 6 jajek M
- 120 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 1,2 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Nadzienie:
- 500 g tartych jabłek (3-4 jabłka)
- 2-3 łyżki cukru (do smaku)
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 proszku galaretki cytrynowe (agrestowej lub dowolnie innej)
Dekoracja:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki gęstej śmietanki 36%
- krokant pistacjowy
Przygotowanie:
Biszkopt na roladę: Oddziel żółtka od białek. Następnie białka ubij na sztywna pianę razem ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj (tylko do połączenia składników). Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, przełóż na nią ciasto i delikatnie wyrównaj. Biszkopt piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15 minut, aż ciasto lekko się zarumieni.
Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika, na blacie ułóż czystą ściereczką, oprósz delikatnie cukrem pudrem albo cukrem waniliowym, a następnie ułóż na nim biszkopt, papierem do góry. Zdejmij papier i zwiń jeszcze ciepłą roladę razem ze ściereczką ? pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Nadzienie: Tarte jabłka upraż w garnuszku razem z wodą uważając aby ich nie rozgotować. Następnie dodaj cukier, wymieszaj, a gdy cukier się rozpuści zdejmij z ognia i dodaj proszek z galaretki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
Ostudzoną roladę delikatnie rozwiń, posmaruj ją przestudzoną i lekko zgęstniałą masą jabłkową. Następnie roladę dość ściśle zwiń, zawiń w folię spożywczą albo aluminiową i włóż do lodówki do całkowitego zastygnięcia masy jabłkowej.
Dekoracja: Gorzką czekoladę pokrusz i wrzuć do garnuszka, dodaj śmietankę i wymieszaj. Całość podgrzewaj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aby czekolada się nie przykleiła do garnka. powstałą masą czekoladową posmaruj roladę i obsyp krokantem pistacjowym.