Jajecznica z łososiem i szczypiorkiem na śniadanie – czy można lepiej zacząć dzień? Chyba nie. Do tego świeża, chrupiąca bułka, gorąca herbata – tylko gazety nikt nie chciał przynieść ;) Lubię takie poranki. Smacznego!
Jajecznica z łososiem i szczypiorkiem
Składniki (2 porcje):
- 6 jajek
- 120 g wędzonego łososia
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- szczypiorek
- bułki lub tosty
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej tłuszcz (ja użyłam dwóch łyżek masła). Dodaj jajka, oprósz je solą i delikatnie zamieszaj. Smaż na średnim ogniu przez krótką chwilę, od czasu do czasu mieszając łyżką, tak, aby jajka delikatnie się ścięły. Pod koniec smażenia dodaj posiekany szczypiorek oraz pokrojonego na kawałki wędzonego łososia. Dopraw do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i ewentualnie odrobiną soli. Ponownie delikatnie zamieszaj. Gdy łosoś się zetnie, jajecznicę przełóż na przekrojoną w połowie bułce, albo podawaj z ciepłymi tostami.
mmm… niebo w gębie!
jajecznica sprawdza się najlepiej na śniadanie, ale w towarzystwie łososia? WOW, wypróbuję jutro, a do łososia polecam sos tzatziki lub 1000 wysp Develey
jajecznica sprawdza się najlepiej na śniadanie, ale w towarzystwie łososia? WOW, wypróbuję jutro, a do łososia polecam sos tzatziki lub 1000 wysp Develey