Tarta z figami, kruche orzechy, delikatny smak wanilii i aromatyczny zapach cynamonu. Czy można lepiej zacząć dzień? Oj chyba nie, chyba, że do tej idealnej jesiennej kompozycji dodać jeszcze gałkę lodów śmietankowych :) Smacznego!
Tartę z figami chciałam upiec już od dłuższego czasu, jednak nie mogłam się do niej zabrać, zawsze coś innego wypadało. Wystarczyło porozmawiać z Izą z bloga SmacznaPyza i cały plan został obmyślony :) Był pomysł, były figi więc postanowiłyśmy upiec wspólnie tartę z figami, każda na swój sposób i tak oto powstały dwa różne pyszne ciasta.
Tarta z figami i orzechami
Składniki:
- 2 figi
- 50 g orzechów (laskowe, włoskie, migdały)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g serka mascarpone
- jajko
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- cynamon (do smaku)
Przygotowanie:
W miseczce dokładnie wymieszaj serek mascarpone z jajkiem, cukrem waniliowym i jedną łyżką cukru trzcinowego.
Ciasto francuskie przełóż na blaszkę, dokładnie dociśnij (jeśli brzegi wystają, zawiń je do środka) i nakłuj widelcem. Masę z serka mascarpone przelej na ciasto i wyrównaj. Następnie na wierzchu poukładaj plasterki fig i rozdrobnione orzechy. Całość posyp pozostałym cukrem trzcinowym wymieszanym z odrobiną cynamonu.
Tartę piecz w piekarniku rozgrzanym do 210°C przez około 20 minut (do zarumienienia się brzegów).
Ciasto najlepiej smakuje jeszcze letnie, podane z gałka lodów śmietankowych albo waniliowych.