Różowe mini bezy, słodkie i malutkie, a tyle szczęści i radości :) Przepis na mini-bezy jest bardzo prosty, a na efekt swojej pracy nie będziecie musieli długo czekać. A jak już je przygotujecie, to możecie schrupać je popijając pyszną kawę, albo udekorować nimi tort. Smacznego!
Różowe mini bezy
Składniki:
- 2 białka
- 60 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- kropla barwnika różowego
Przygotowanie:
Białka ubij mikserem na sztywną piane dodając stopniowo (w trakcie ubijania) cukier. Piana powinna być tak gęsta, że po odwróceniu miski nie ma prawa nic z niej wypaść. Do piany dodaj mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny oraz kroplę barwnika różowego. Delikatnie zmiksuj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Pianę przełóż do szprycy dekoracyjnej, następnie wyciskaj na papierze małe ślimaczki. Blaszkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 110°C i piecz przez 1 godzinę 20-40 minut, aż bezy będą suche i z łatwością będą odklejać się od papieru do pieczenia.
Polecam przepis na deser z czereśniami, w których możecie użyć te mini-bezy.
cudeńka!
cudeńka!