Łosoś z sosem tzatziki z koperkiem, do tego świeże ziemniaki i sałatka ze świeżych warzyw, to wspaniały pomysł na letni, lekki obiad. Jestem pewna, że ten pomysł na obiad będzie towarzyszył mi przez całe lato. Łososia można usmażyć – tak jak ja to zrobiłam, ale polecam również upiec go w piekarniku, czy na grillu. Szczerze mówiąc, tej ostatniej wersji z chęcią bym spróbowała i jeśli przygotujecie łososia z sosem tzatziki na grillu, pochwalcie się swoimi wrażeniami i efektami. Smacznego!
Łosoś z sosem tzatziki
Składniki (4 porcje):
- 4 kawałki fileta z łososia
- oliwa z oliwek
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Sos tzatziki:
- 170 g gęstego jogurtu naturalnego albo jogurt grecki
- 2 łyżki drobno posiekanego koperku
- 1 łyżka drobno posiekanej mięty
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 średniego ogórka, pokrojonego w drobną kostkę
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- sól, świeżo mielony czarny pieprz (do smaku)
Przygotowanie:
Sos tzatziki: Jogurt naturalny (albo grecki) przełóż do miseczki, następnie dodaj umyty, obrany ze skórki i drobno pokrojony ogórek oraz umytą, osuszoną i drobno posiekaną pietruszkę i miętę. Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku, sok z cytryny i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wstaw do lodówki na czas smażenia łososia.
Łososia opłucz i dokładnie osusz. Następnie oprósz solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Przyprawionego łososia ułóż na patelni i przykryj pokrywką, tak, aby para mogła lekko wydostawać się. Łososia smaż około 2 minut, następnie przełóż go na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty.
Następnie przykryj szczelnie patelnię, wyłącz grzałkę i pozostaw na palniku przez kolejne 2 minuty – Upieczony łosoś można łatwo przełamać widelcem.
Upieczonego łososia ułóż na talerzu, polej sosem tzatziki. Podawaj z warzywami albo młodymi ziemniaczkami.