Terrina z łososia, bo świąteczne śniadanie nie musi być nudne. Na tę okazję polecam przepis na pieczoną terrinę, a jak troszkę zostanie, to na kolację też się przyda :) Dla mnie terrina najlepiej smakowała z sosem chrzanowym, polecam również sos tatarski. Smacznego!
Terrina z łososia
Składniki:
- ok. 500 g fileta z łososia bez skóry
- 150-200 g wędzonego łososia w plastrach
- 220 ml śmietanki 30% (lekko ubita)
- 2 białka
- 1 łyżka koperku posiekanego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Piekarnik ustaw na 180°C. Dno i boki małej formy do keksów wyłóż plastrami łososia wędzonego. Świeżego łososia opłucz, osusz, następnie zmiel w maszynce (na grubych oczkach). Do ryby wlej lekko ubitą śmietankę, dodaj sok z cytryny, koperek i przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową (masa powinna być lekko pikantna). Następnie całość wymieszaj z ubitymi na sztywno białkami. Masę z łososia przełóż do wcześniej przygotowanej formy. Całość szczelnie przykryj folią aluminiową. Formę z terriną umieść w naczyniu żaroodpornym wypełnionej do połowy wysokości wodą.
Terrinę piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 50 minut, następnie wystudź ją i wyjmij z formy. Podawaj z sosem chrzanowym.