Przepis na chleb żytni z orzechami powstał dzięki temu, że jestem zapominalska :) Będąc na zakupach, czasami bywa tak, że nie muszę wyciągać z kieszeni listy zakupów, bo dokładnie wiem, co na niej jest. Jednak wracając z zakupów myślę już, co mam przygotować na obiad, i jakie zadania czekają na mnie w domu i w ten o to sposób zapominam zajść do ulubionej piekarni. I dobrze, bo bym nie miała domowego, pachnącego chleba. Smacznego!
Chleb żytni z orzechami
Składniki:
- 560 g mąki żytniej
- 260 g mąki pszennej
- 2 torebka drożdży
- 630 ml ciepłej wody
- 1 łyżka soli
- ok. 1 szklanki różnych orzechów (u mnie rozdrobnione orzechy włoskie, nerkowce, migdały i sezam)
Przygotowanie:
Obie mąki wsyp do dużej miski, dodaj sól oraz drożdże i wymieszaj, następnie dodaj rozdrobnione orzechy (odłóż 1-2 łyżki drobnych orzechów do posypania chleba) i wlej ciepłą wodę. Całość zagniataj tak długo, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Po tym czasie piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę do keksów posmaruj oliwą.
Z wyrośniętego ciasta uformuj bochenek, przełóż go do przygotowanej formy i wygładź ręką zamoczoną w wodzie. Następnie posyp pozostawionymi orzechami lekko dociskając je do ciasta. Odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut. Gdy ciasto urośnie o około 1/3 swojej wysokości, wstaw blaszkę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 50 minut.
Upieczony chleb wyjmij z formy i ostudź na kratce. Następnie owiń go w czystą ściereczką.