Na stole pięknie prezentuje się babka kakaowa – murzynek, tak właśnie od samego rana świętuję dzień czekolady. Jest to przepis na tradycyjny Murzynek, który wyszukałam w przepisach mamy. Z dużej formy zostały tylko dwa kawałki, ale dzień się jeszcze nie skończył ;) Przed pokrojeniem ciasto powinno całkowicie ostygnąć, jednak dla mnie najsmaczniejsze jest jeszcze letnie. Smacznego!
Babka kakaowa – Murzynek
Składniki (forma o średnicy 24 cm):
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- 1/2 szklanki wody
- 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 3 łyżki kakao DecoMorreno
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Kakao, masło, cukier i wodę rozpuść w garnuszku, następnie gotuj przez chwilę cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Z czekoladowej masy odlej 1/2 szklanki, a resztę ostudź. Po ostudzeniu, do masy dodaj 4 żółtka i mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Z białek ubij gęstą pianę, następnie delikatnie wymieszaj ją z masą czekoladową.
Babkę piecz w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez około 50 minut.
Jeszcze ciepłą babkę polej pozostawioną masą czekoladową. Udekoruj kolorową posypką.
Polecam także inne sprawdzone przepisy na babki. Moja ulubiona to babka szafranowa oraz babka kajmakowa.
Pięknie ustrojona smaczna babka !:)
Pięknie ustrojona smaczna babka !:)
Genialny pomysł, murzynek w formie babki. MNIAM :) :)
Genialny pomysł, murzynek w formie babki. MNIAM :) :)