Dziś polecam przepis na czekoladowe babeczki z kremem mascarpone, czyli poniedziałek na słodko, za oknem słoneczko, trawa się zieleni, kwiaty kwitną – zrobiło się świątecznie :) Jednak, babeczki czekoladowe tak długo nie wytrzymają, więc je zjem, a na święta zrobię drugie i Was też do tego zachęcam. Smacznego!
Czekoladowe babeczki z kremem
Składniki (na 10 babeczek):
- 100 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g czekolady deserowej
- 100 g masła
- 2 jajka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 150 g śmietanki 30 %
- 150 g serka mascarpone
- cukier puder do smaku
- kolorowe cukierki do dekoracji
Przygotowanie:
Masło rozpuść razem z czekoladą w kąpieli wodnej albo w kuchence mikrofalowej. Odstawić do ostygnięcia.
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodaj jajka, następnie całość wymieszaj mikserem albo łyżką. Na końcu dodaj masło rozpuszczone z czekoladą i ponownie całość dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości.
Babeczki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 20 min.
Krem: Zimną śmietankę zmiksuj na puszysta pianę, następnie delikatnie wymieszaj z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Kremem udekoruj upieczone i ostudzone babeczki. Tuz przed podaniem ozdób je kolorowymi cukierkami.
radosne te babeczki, wiosna pełną gębą :)
radosne te babeczki, wiosna pełną gębą :)
Bardzo ładne!
Bardzo ładne!