Czekoladowe babeczki z kremem

Czekoladowe babeczki z kremem

Dziś polecam przepis na czekoladowe babeczki z kremem mascarpone, czyli poniedziałek na słodko, za oknem słoneczko, trawa się zieleni, kwiaty kwitną – zrobiło się świątecznie :) Jednak, babeczki czekoladowe tak długo nie wytrzymają, więc je zjem, a na święta zrobię drugie i Was też do tego zachęcam. Smacznego!

Czekoladowe babeczki z kremem

Czekoladowe babeczki z kremem

Składniki (na 10 babeczek):

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 150 g śmietanki 30 %
  • 150 g serka mascarpone
  • cukier puder do smaku
  • kolorowe cukierki do dekoracji

Babeczki czekoladowe

Przygotowanie:

Masło rozpuść razem z czekoladą w kąpieli wodnej albo w kuchence mikrofalowej. Odstawić do ostygnięcia.
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodaj jajka, następnie całość wymieszaj mikserem albo łyżką. Na końcu dodaj masło rozpuszczone z czekoladą i ponownie całość dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości.
Babeczki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 20 min.
Krem: Zimną śmietankę zmiksuj na puszysta pianę, następnie delikatnie wymieszaj z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Kremem udekoruj upieczone i ostudzone babeczki. Tuz przed podaniem ozdób je kolorowymi cukierkami.

Babeczki Wielkanocne

4 komentarze

  1. radosne te babeczki, wiosna pełną gębą :)

  2. radosne te babeczki, wiosna pełną gębą :)

  3. Bardzo ładne!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*