Przepis na babeczki truskawkowe to pomysł na weekendową słodkość. Babeczki z kremem czekoladowym przygotowałam z czekolady i śmietanki, dzięki temu krem jest lekki i puszysty. Babeczki polecam również z innymi owocami, na przykład z brzoskwiniami czy wiśniami. Smacznego!
Babeczki truskawkowe
Składniki (12 babeczek):
Babeczki:
- 120 mąki
- 100 g cukru
- 120 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 4 duże truskawki
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 ml śmietanki 30%
Oraz:
- 12 małych truskawek
- polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 190 C, formę do pieczenia babeczek wyłóż papilotkami.
Babeczki: Zmiksuj miękkie masło razem z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą – zmiksuj ponownie, aż do połączenia składników. Do masy dodaj pokrojone w kostkę truskawki i wymieszaj łyżką.
Masę przełóż do przygotowanej formy, wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut.
Krem: Mleko zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj gorzką czekoladę – mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Ostudź. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę razem z cukrem pudrem i delikatnie połącz z masą czekoladową.
Kremem z gorzkiej czekolady udekoruj babeczki, następnie każdą z nich udekoruj truskawką i polej rozpuszczoną czekoladą. Babeczki polecam przechowywać w lodówce.
Przecudnie wyglądają :) A patera prześliczna :))
Przecudnie wyglądają :) A patera prześliczna :))
Ależ są piękne! Aż szkoda jeść… :)
Ależ są piękne! Aż szkoda jeść… :)