Słońce za oknem, herbata w kubku, a na talerzu lekka wiosenna sałatka – czy można zacząć lepiej dzień? :) Jeszcze przydałoby się upiec świeże bułeczki, ale nie będę, aż tak wymagająca. Taką sałatkę z rzodkiewką podaję również do obiadu i na kolację. Smacznego!
Wiosenna sałatka
Składniki:
- 1 główka sałaty lodowej
- 1 krótki ogórek
- pęczek rzodkiewek (8-10 sztuk)
- 2-3 łyżki posiekanego koperku (albo szczypiorku)
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (lub śmietany)
- sól, kolorowy pieprz
- oliwa z oliwek (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Warzywa umyj i osusz. Następnie sałatę porwij na cząstki, ogórka obierz i pokrój w półplasterki, rzodkiewki pokrój w plasterki.
Wszystkie warzywa przełóż do dużej salaterki, posyp posiekanym koperkiem.
W kubku wymieszaj majonez razem z jogurtem, przypraw do smaku solą, świeżo mielonym kolorowym pieprzem i ewentualnie kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Sosem polej warzywa, następnie całość delikatnie wymieszaj.