Trufle orzechowe, to szybki sposób na przygotowanie małej słodkiej przekąski. Takim deserem możecie przywitać gości, ukochaną osobę czy sąsiadkę, którą zaprosiliście na mała kawę. Smacznego!
Trufle orzechowe
Składniki (ok. 16 kuleczek):
- 120 g różnych orzechów (miałam 60 g orzechów laskowych i 60 g orzechów włoskich)
- 150 g czekolady deserowej
- 30 g masła
- 6 cukru pudru
- 1 kropelka olejku migdałowego (lub inny ulubiony)
- gorzkie kakao do dekoracji
Przygotowanie:
Orzechy drobno posiekaj, następnie zrumień na patelni uważając, aby ich nie spalić. W tym czasie rozpuść czekoladę razem z masłem, dokładnie wymieszaj. Dodaj uprażone orzechy oraz cukier puder i ponownie wymieszaj składniki, aż do połączenia wszystkich składników. Odstaw masę do przestygnięcia (wstawiłam do lodówki na 20 minut), następnie z masy formuj kulki, obtaczaj je w gorzkim kakao i układaj na papierowej chusteczce.
O jakie piękniutkie kuleczki :)
O jakie piękniutkie kuleczki :)