Quiche z łososiem

Quiche z łososiem i szpinakiem

Quiche z łososiem i szpinakiem na obiad, kolację i spotkanie ze znajomymi – dla dorosłych i dla dzieci. Quiche (a może to tarta?) jest delikatny i pachnący, na dodatek smakuje na gorąco i na zimno. Smacznego!

Quiche z łososiem i szpinakiem

Quiche z łososiem i szpinakiem

Składniki (blaszka o średnicy 26 cm): Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g schłodzonego masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Farsz:

  • 150 g łososia
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 duża kulka sera mozzarella
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa

 

Quiche z łososiem

Przygotowanie: Ciasto: Do miski wsyp mąkę, sól, dodaj jajka oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystko razem rozetrzyj palcami, następnie zagnieć jednolite ciasto, uformuj kulkę, owiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzej do 200°C. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek (w razie potrzeby, możesz podsypać odrobiną mąki), ciasto przenieś do formy posmarowanej masłem, następnie ciasto dociśnij palcami w zagłębieniach formy, spód nakłuj widelcem.

Przygotowanie ciasta

Ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Następnie formę z ciastem wyjmij z piekarnika, a temperaturę zmniejsz do 180°C. Farsz: W misce wymieszaj śmietankę, jogurt i jajka. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, dodaj startą mozzarellę i ponownie wymieszaj.

Przygotowanie masy

  Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Następnie dodaj świeży szpinak i podsmażaj przez około 5 minut. Przestudź. Następnie do masy śmietanowej dodaj pokrojonego łososia i przestudzony szpinak z cebulką, wymieszaj i przelej na upieczony spód.

Przygotowanie tarty

Quiche wstaw do ciepłego piekarnika i piecz przez około 50 minut, aż farsz wyroście, a wierzch się zarumieni. Po upieczeniu całość możesz posypać bazylią.

Tarta z łososiem i szpinakiem

4 komentarze

  1. Ostatnio też robiłam dokładnie takie, było wspaniałe :-) Twoje prezentuje się wyśmienicie :-)

  2. Ostatnio też robiłam dokładnie takie, było wspaniałe :-) Twoje prezentuje się wyśmienicie :-)

  3. Jestem w trakcie pieczenia. Póki co nasuwa mi się jedna rada – do podpiekania spodu dobrze byłoby przykryć go papierem do pieczenia i wysypać grochem albo fasolą, bo poszedł mi do góry tak bardzo, że bałam się, że farsz się nie zmieści.

  4. Zrobiłam wg przepisu – smaczna tarta, ekskluzywna. Dodałam szpinak mrożony i wyszło smacznie. Ciasto piekłam z papierem wypełnionym fasolą.
    Polecam przepis!
    Smacznego!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*