Quiche z łososiem i szpinakiem na obiad, kolację i spotkanie ze znajomymi – dla dorosłych i dla dzieci. Quiche (a może to tarta?) jest delikatny i pachnący, na dodatek smakuje na gorąco i na zimno. Smacznego!
Quiche z łososiem i szpinakiem
Składniki (blaszka o średnicy 26 cm): Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g schłodzonego masła
- 2 jajka
- szczypta soli
Farsz:
- 150 g łososia
- 200 g świeżego szpinaku
- 150 ml śmietanki 30%
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 duża kulka sera mozzarella
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie: Ciasto: Do miski wsyp mąkę, sól, dodaj jajka oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystko razem rozetrzyj palcami, następnie zagnieć jednolite ciasto, uformuj kulkę, owiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzej do 200°C. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek (w razie potrzeby, możesz podsypać odrobiną mąki), ciasto przenieś do formy posmarowanej masłem, następnie ciasto dociśnij palcami w zagłębieniach formy, spód nakłuj widelcem.
Ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Następnie formę z ciastem wyjmij z piekarnika, a temperaturę zmniejsz do 180°C. Farsz: W misce wymieszaj śmietankę, jogurt i jajka. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, dodaj startą mozzarellę i ponownie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Następnie dodaj świeży szpinak i podsmażaj przez około 5 minut. Przestudź. Następnie do masy śmietanowej dodaj pokrojonego łososia i przestudzony szpinak z cebulką, wymieszaj i przelej na upieczony spód.
Quiche wstaw do ciepłego piekarnika i piecz przez około 50 minut, aż farsz wyroście, a wierzch się zarumieni. Po upieczeniu całość możesz posypać bazylią.
Ostatnio też robiłam dokładnie takie, było wspaniałe :-) Twoje prezentuje się wyśmienicie :-)
Ostatnio też robiłam dokładnie takie, było wspaniałe :-) Twoje prezentuje się wyśmienicie :-)
Jestem w trakcie pieczenia. Póki co nasuwa mi się jedna rada – do podpiekania spodu dobrze byłoby przykryć go papierem do pieczenia i wysypać grochem albo fasolą, bo poszedł mi do góry tak bardzo, że bałam się, że farsz się nie zmieści.
Zrobiłam wg przepisu – smaczna tarta, ekskluzywna. Dodałam szpinak mrożony i wyszło smacznie. Ciasto piekłam z papierem wypełnionym fasolą.
Polecam przepis!
Smacznego!