Pyszna, kremowa i aromatyczna zupa krem z pieczarek przydała się na dzisiejszą pogodę. Zupa jest tak dobra, że zjadłabym całą sama :) Na dodatek tak pięknie pachnie, że nie jestem w wstanie nic więcej napisać – wracam do mojego talerza zupy. Smacznego!
Zupa krem z pieczarek
Składniki (2 porcje):
- 400 g pieczarek
- 500 ml bulionu warzywnego (lub drobiowego)
- 1/2 dużej cebuli
- 2 ziemniaki
- 35 g masła
- 80 ml płynnej śmietanki 18% (ewentualnie 50 ml gęstej śmietany 18 % + 30 ml mleka)
- listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Obraną i posiekaną w piórka cebulę podsmaż na jednej łyżce masła, uważając, aby się nie zarumieniła, następnie dodaj pozostałe masło, oraz oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Całość wymieszaj i smaż przez około 5-7 minut, aż pieczarki ładnie się zarumienią. Dodaj obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, chwilę podsmaż, następnie zalej bulionem, dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Całość gotuj na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną (około 10-15 minut). Następnie wyjmij listek oraz ziela angielskie, a zupę zmiksuj na gładki krem. Dodaj śmietankę wymieszaną z odrobiną ciepłej zupy, dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Przed podaniem zupę udekoruj rumianymi pieczarkami i drobno posiekanym szczypiorkiem.
Szanowni Państwo,bardzo smaczna jest ta potrawa ale najbardziej podoba się to,że podajecie wszystko normalnie,w normalnych naczyniach , garnkach.Bez wygłupów, skromnie zaprezentowanego zdjęcia i proste ale jakże smaczne potrawy godne polecenia.
Szanowni Państwo,bardzo smaczna jest ta potrawa ale najbardziej podoba się to,że podajecie wszystko normalnie,w normalnych naczyniach , garnkach.Bez wygłupów, skromnie zaprezentowanego zdjęcia i proste ale jakże smaczne potrawy godne polecenia.
A to miała być zupa krem. Bez blendowania przepis. Poza tym pieczarki w 7 minut tylko wypuściły wodę. Może na kuchence elektrycznej dłużej? I tak już pachnie pycha. Dziękuję za przepis.
A najwazniejsze to to se CALY PRZEPIS PO POLSKU, bez makaroznizmow ktorymi kucharki uwielbiaja sie popisywac, tym
wiecej im mniej znaja angielszczyzne i im bardziej sa ZAKOMPLEKSIONE.
Dziekuje za Polskosc i Normalnosc.
Przepis rzecz jasna wyprobuje bo i wstep zacheca, i zdjecia, i to co w/w.