Zupa pieczarkowa

Zupa krem z pieczarek

Pyszna, kremowa i aromatyczna zupa krem z pieczarek przydała się na dzisiejszą pogodę. Zupa jest tak dobra, że zjadłabym całą sama :) Na dodatek tak pięknie pachnie, że nie jestem w wstanie nic więcej napisać – wracam do mojego talerza zupy. Smacznego!

Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek

Składniki (2 porcje):

  • 400 g pieczarek
  • 500 ml bulionu warzywnego (lub drobiowego)
  • 1/2 dużej cebuli
  • 2 ziemniaki
  • 35 g masła
  • 80 ml płynnej śmietanki 18% (ewentualnie 50 ml gęstej śmietany 18 % + 30 ml mleka)
  • listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz

Krem z pieczarek

Przygotowanie:
Obraną i posiekaną w piórka cebulę podsmaż na jednej łyżce masła, uważając, aby się nie zarumieniła, następnie dodaj pozostałe masło, oraz oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Całość wymieszaj i smaż przez około 5-7 minut, aż pieczarki ładnie się zarumienią. Dodaj obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, chwilę podsmaż, następnie zalej bulionem, dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Całość gotuj na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną (około 10-15 minut). Następnie wyjmij listek oraz ziela angielskie, a zupę zmiksuj na gładki krem. Dodaj śmietankę wymieszaną z odrobiną ciepłej zupy, dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Przed podaniem zupę udekoruj rumianymi pieczarkami i drobno posiekanym szczypiorkiem.

Zupa pieczarkowa

4 komentarze

  1. Szanowni Państwo,bardzo smaczna jest ta potrawa ale najbardziej podoba się to,że podajecie wszystko normalnie,w normalnych naczyniach , garnkach.Bez wygłupów, skromnie zaprezentowanego zdjęcia i proste ale jakże smaczne potrawy godne polecenia.

  2. Szanowni Państwo,bardzo smaczna jest ta potrawa ale najbardziej podoba się to,że podajecie wszystko normalnie,w normalnych naczyniach , garnkach.Bez wygłupów, skromnie zaprezentowanego zdjęcia i proste ale jakże smaczne potrawy godne polecenia.

  3. A to miała być zupa krem. Bez blendowania przepis. Poza tym pieczarki w 7 minut tylko wypuściły wodę. Może na kuchence elektrycznej dłużej? I tak już pachnie pycha. Dziękuję za przepis.

  4. A najwazniejsze to to se CALY PRZEPIS PO POLSKU, bez makaroznizmow ktorymi kucharki uwielbiaja sie popisywac, tym
    wiecej im mniej znaja angielszczyzne i im bardziej sa ZAKOMPLEKSIONE.
    Dziekuje za Polskosc i Normalnosc.
    Przepis rzecz jasna wyprobuje bo i wstep zacheca, i zdjecia, i to co w/w.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*