Pulchne bułki z ziołami prowansalskimi to idealny przepis na bułki na śniadanie i kolację. Jestem pewna, że będziecie zachwyceni tymi bułkami tak samo jak ja :) Są pachnące, miękkie, a co najważniejsze, długo zachowują świeżość. Smacznego!
Pulchne bułki z ziołami prowansalskimi
Składniki (10-12 dużych bułek):
- 500 g mąki pszennej
- 320 ml mleka (1,5 szklanki)
- 40 g masła
- 20 g cukru (4 łyżeczki)
- 2 żółtka
- 7 g suchych drożdży instant (1 opakowanie)
- 10 g soli morskiej prowansalskiej (2 łyżeczki)
Oraz:
- 1 łyżeczka przyprawy prowansalskiej
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Przygotowanie:
Mąkę wsyp do miski, dodaj pozostałe suche składniki (sól, cukier oraz drożdże) i dokładnie wymieszaj. Mleko podgrzej, następnie rozpuść w nim masło, dodaj do suchych składników razem z żółtkami. Wymieszaj wszystko łyżką, następnie wyrabiaj ciasto prze około 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki – ciasto powinno być gładkie i miękkie. Uformuj kulkę, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na 10-12 równych kul i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (złączeniem do dołu), przykryj ściereczką i odstaw na kila minut do wyrośnięcia.
Bułeczki posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posyp je zmielonymi ziołami prowansalskimi. Następnie wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180-190°C i piecz przez 22-24 minuty.