Popękane ciasteczka czekoladowe kojarzą mi się z zaśnieżoną pustynią – czy takie zjawisko występuje w przyrodzie, tego nie wiem :) Ale wiem to, że popękane ciasteczka są bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Niespodzianką dla mnie jest to, że moje dzieci bardzo je polubiły. Zazwyczaj czekoladowe wypieki omijają szerokim lukiem, tym razem wyciągają rękę po następne ciastko – to pewnie przez to, że są w cukrze pudrze. Smacznego!
Popękane ciasteczka czekoladowe
Składniki (30-34 sztuk):
- 190 g mąki pszennej
- 150 g gorzkiej czekolady
- 70 g masła
- 100 g cukru
- 2 duże jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 0,5 szklanki cukru pudru do obtoczenia
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuść razem z masłem w kuchence mikrofalowej, następnie ostudź. Białka ubij na sztywną pianę razem z solą, następnie, w trakcie ubijania dodawaj stopniowo cukier, cukier waniliowy i pojedynczo żółtka, na końcu wlewaj cienką strużką rozpuszczoną masę czekoladową.
Na końcu, do masy dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj – tylko do połączenia składników.
Masę szczelnie przykryj folią i wstaw do lodówki na całą noc, albo do zamrażalnika na około 2 godziny (masa musi być zimna, ale plastyczna).
Piekarnik rozgrzej do 180-190°C, a blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
Z zimnego ciasta formuj kulki o wielkości średniego orzecha włoskiego, obtaczaj je cukrze pudrze, następnie układaj na wcześniej przygotowanej blasze zachowując odstępy.
Ciasteczka piecz przez około 12 minut. Powinny podwoić swoją objętość tworząc popękaną skorupkę.
Przygotowaną masę można przechowywać przez kilka dni w lodówce i zamrażalniku, co akurat bardzo mi się podoba.
Pięknie wyglądają! Muszę spróbować!
Pięknie wyglądają! Muszę spróbować!
Są doskonałe i bardzo proste do zrobienia
Ciasteczka są wyśmienite i proste w przygotowaniu