Marchewka z groszkiem – ten przepis chyba wszyscy znają, jednak warto go przypomnieć, ze względów smakowych, a także dlatego, że marchewkę z groszkiem bardzo szybko można przygotować. Muszę się przyznać, że z miłą chęcią sięgam po dokładkę, jednak nie zawsze tak było. Jeszcze kilka lat temu, marchewka z groszkiem mogła dla mnie nie istnieć. Jak to dobrze, że z czasem smaki się zmieniają :) Małe marchewki i zielony groszek, to typowo letnie warzywa, jednak zimą też lubię je zjeść i korzystam z warzyw mrożonych. W ten sposób zimową porą przywołuję letnie smaki. Smacznego!
Marchewka z groszkiem
Składniki:
- ok. 200 g mrożonych małych marchewek (albo 3 średnie marchewki pokrojone w kostkę)
- ok. 300 g mrożonego groszku (latem polecam świeży)
- 3 duże łyżki masła
- 1 łyżka cukru
- 1 szczypta soli
- świeżo mielony czarny pieprz (niekoniecznie)
Przygotowanie:
W wysokim rondelku rozpuść masło, dodaj cukier i sól, zamieszaj. Następnie dodaj marchewkę i dokładnie wymieszaj, tak, aby rozpuszczone masło obtoczyło marchewkę. Przykryj i duś przez ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aby marchewka nie przypaliła się. Do miękkiej marchewki dodaj groszek, dokładnie wymieszaj. Całość podsmażaj przez około 3-5 minut. Na końcu możesz przyprawić odrobiną świeżo mielonego pieprzu.