Blok czekoladowy z ryżem preparowanym, to szybka, słodka przekąska, przy której nie napracujecie się. Jestem pewna, że nie skończycie na jednym kawałku, ten deser uzależnia :) Jeśli szukacie pomysłu na przekąskę na jeden kęs, to polecam przepis na szyszki z ryżu preparowanego. Sama nie wiem, co jest lepsze, blok, czy szyszki – polecam obie słodkości. Smacznego!
Blok czekoladowy z ryżem preparowanym
Składniki:
Warstwa ciemna:
- 50 g masła
- 30 g płynnego miodu (2 łyżki)
- 140 g czekolady deserowej
- 40 g ryżu preparowanego
- 40 g płatków owsianych
Warstwa jasna:
- 50 g masła
- 15 g płynnego miodu (1 łyżka)
- 100 g białej czekolady
- 30 g ryżu preparowanego
- 40 g płatków owsianych
Przygotowanie:
Warstwa ciemna: Ciemną czekoladę, masło oraz miód rozpuść na średnim ogniu, następnie dodaj ryż i płatki owsiane – dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do formy wyłożonej folią spożywczą i wyrównaj. Odstaw do przestudzenia.
Warstwa jasna: Jasną czekoladę, masło oraz miód rozpuść na średnim ogniu, następnie dodaj ryż i płatki owsiane – dokładnie wymieszaj. Masę przełóż na ciemną warstwę, wyrównaj i lekko dociśnij.
Całość owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki do zastygnięcia. Po schłodzeniu pokrój na prostokątne batoniki.
pyszności:)
Świetny pomysł na blog czekoladowy! U mnie zazwyczaj składa się z herbatników i orzeszków.
pyszności:)
Świetny pomysł na blog czekoladowy! U mnie zazwyczaj składa się z herbatników i orzeszków.