Jak święta i Wigilia, to śledzik też musi być. Sałatka śledziowa w sosie koperkowym ma łagodny majonezowy sos z dodatkiem ostrzejszego akcentu w postaci cebulki i świeżo mielonego pieprzu. Przepis na śledzie w sosie koperkowym jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, spodoba się każdej pani domu, bo przygotowanie ich nie zabierze zbyt wiele czasu, a efekt smakowy zachwyci podniebienia gości. Smacznego!
Sałatka śledziowa w sosie koperkowym
Składniki:
- 4 filety śledziowe a’la matias
Sos:
- 125 ml majonezu
- 25 ml kwaśniej śmietany 18 %
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 łyżki posiekanej cebuli czerwonej albo białej
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany (niekoniecznie)
- 3 łyżki posiekanego koperku
- pieprz, sól, cukier do smaku
Przygotowanie:
Śledzie pokrój w paski, jeżeli są bardzo słone, przed pokrojeniem wymocz je w wodzie albo mleku przez około 2 godziny.
Sos: Majonez, śmietanę i musztardę przełóż do miseczki, dodaj posiekaną cebulę, czosnek (niekoniecznie) i wymieszaj. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Ponownie wszystko wymieszaj. Sos połącz ze śledziami i odstaw na minimum 2 godziny do lodówki.
Wygląda super
Wygląda super