Kremowa zupa z ziemniaków i pora to idealny sposób na szybkie rozgrzanie się po długim jesiennym spacerze. Przygotowanie jej nie zajmie dużo czasu i już po kilkunastu minutach można cieszyć się smaczną i aromatyczną kremową zupą. Smacznego!
Kremowa zupa z ziemniaków
Składniki (2 porcje):
- 3 ziemniaki (ok. 150 g)
- 1 duży albo 2 małe pory (tylko biała część – ok. 100 g)
- 1 mała pietruszka
- 1 mała cebula
- 200 g bulionu warzywnego
- 200 ml mleka 3,2%
- 25 g masła
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- cienkie plasterki smażonego boczku do dekoracji
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj i obierz, pokrój w plasterki. Pietruszkę obierz i pokrój w talarki. Pora obierz z wierzchniej osłonki, następnie pokrój w talarki. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę.
Masło włóż do rondelka, następnie rozpuść je na średnim ogniu, wrzuć cebulę razem z porem i duś pod przykryciem przez około 10-12 minut, pamiętając o mieszaniu warzyw. Do garnka wlej bulion i dodaj ziemniaki oraz pietruszkę, następnie gotuj tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Ugotowane warzywa zmiksuj na gładką, jednolitą masę. Dodaj mleko i wymieszaj.
Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę mleka lub kwaśniej śmietany. Zupę przelej do miseczek i udekoruj ją usmażonymi plasterkami boczku.
wspaniale musi smakować i rozgrzewać :) lubię baaardzo takie kremowy zupy!
wspaniale musi smakować i rozgrzewać :) lubię baaardzo takie kremowy zupy!
Musiała być pyszna :)
Ja bardzo krem z ziemniaków lubię :)
Musiała być pyszna :)
Ja bardzo krem z ziemniaków lubię :)
Przepyszna zupka! Smakowała całej rodzince. Dziękujemy za przepis🤗😊😚