Babka

Babka drożdżowa z czekoladą

Babka drożdżowa z czekoladą to mój ostatni wypiek, który zniknął w tajemniczy sposób. Chyba nawet szybciej, niż trwało jego przygotowanie i upieczenie :) Ciasto drożdżowe jest delikatne i puszyste, o delikatnym maślanym smaku. Polecam, jako dodatek do kubka ciepłego mleka. Smacznego!

Babka drożdżowa z czekoladą

Babka drożdżowa z czekoladą

Składniki (forma 12×22 cm):
Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 75 g cukry (1/3 szklanki)
  • 170 ml mleka (2/3 szklanki)
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 1 paczka drożdży instant (25 g świeżych)
  • pół łyżeczki soli
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady

Kruszonka:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki

Babka z czekoladą

Przygotowanie:
Ciasto: Mleko podgrzej razem z masłem i cukrem, po zagotowaniu odstaw do ostudzenia (powinno być letnie). Mąkę przesyp do miski, dodaj drożdże, sól, jajka i letnie mleko. Następnie zagnieć ciasto, uformuj kulę, przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na cienki placek na szerokość formy i posyp startą czekoladą. Zwiń w roladę i przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Kruszonka: Wszystkie składniki przełóż do miseczki, następnie za pomocą palców rozetrzyj je tak, aby powstała kruszonka. kruszonka posyp wierzch ciasta.
Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz przez około 35-40 minut.

Ciasto drożdżowe

Babka

4 komentarze

  1. Wspaniale wyrośnięta, cudowna babka!:)

  2. Wspaniale wyrośnięta, cudowna babka!:)

  3. Świetnie wygląda! Nie dziwię się, że szybko zniknęło bo na pewno rewelacyjnie smakuje.

  4. Świetnie wygląda! Nie dziwię się, że szybko zniknęło bo na pewno rewelacyjnie smakuje.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*