Babka drożdżowa z czekoladą to mój ostatni wypiek, który zniknął w tajemniczy sposób. Chyba nawet szybciej, niż trwało jego przygotowanie i upieczenie :) Ciasto drożdżowe jest delikatne i puszyste, o delikatnym maślanym smaku. Polecam, jako dodatek do kubka ciepłego mleka. Smacznego!
Babka drożdżowa z czekoladą
Składniki (forma 12×22 cm):
Ciasto:
- 500 g mąki
- 75 g cukry (1/3 szklanki)
- 170 ml mleka (2/3 szklanki)
- 80 g masła
- 2 jajka
- 1 paczka drożdży instant (25 g świeżych)
- pół łyżeczki soli
- 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
Kruszonka:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie:
Ciasto: Mleko podgrzej razem z masłem i cukrem, po zagotowaniu odstaw do ostudzenia (powinno być letnie). Mąkę przesyp do miski, dodaj drożdże, sól, jajka i letnie mleko. Następnie zagnieć ciasto, uformuj kulę, przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na cienki placek na szerokość formy i posyp startą czekoladą. Zwiń w roladę i przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Kruszonka: Wszystkie składniki przełóż do miseczki, następnie za pomocą palców rozetrzyj je tak, aby powstała kruszonka. kruszonka posyp wierzch ciasta.
Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz przez około 35-40 minut.
Wspaniale wyrośnięta, cudowna babka!:)
Wspaniale wyrośnięta, cudowna babka!:)
Świetnie wygląda! Nie dziwię się, że szybko zniknęło bo na pewno rewelacyjnie smakuje.
Świetnie wygląda! Nie dziwię się, że szybko zniknęło bo na pewno rewelacyjnie smakuje.