Smacznie i szybko? Tak, z tym przepisem jest to jest możliwe. Tarta z cukinią i kurczakiem nie jest pracochłonna, składników też nie ma zbyt wiele. Jedyne, co trzeba zrobić, to poczekać około 45 minut, aż tarta się upiecze. Polecam w tym czasie przygotować coś pysznego na deser :) Tarta jest delikatna i bardzo smaczna. Można ją zjeść na ciepło i na zimno, a gdy zostanie kawałek (w co wątpię), można zabrać ją do pracy na drugie śniadanie. Polecam i smacznego!
Tarta z cukinią i kurczakiem
Składniki (blaszka o średnicy 26 cm):
Ciasto:
- 260 g mąki pszennej (1? szklanki)
- 150 g schłodzonego masła (? kostki)
- 1 jajko
- szczypta soli
Farsz:
- 250 g piersi kurczaka (1 podwójna)
- 1 cukinia
- 1 mała czerwona cebula
- sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem
Masa jajeczna:
- 4 jajka
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 150 ml śmietanki 30 %
- sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa
- mozzarella
Przygotowanie:
Ciasto: Do miski wsyp mąkę, sól, jajko oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystko razem rozetrzyj palcami, następnie zagnieć jednolite ciasto. Formę (tortownicę albo formę do tarty) posmaruj masłem, następnie przygotowane ciasto przełóż do blaszki i dokładni rozprowadzić ciasto na spodzie i bogach. Wstaw do lodówki na około 30 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzej do 200°C.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, nakłuj w kilku miejscach widelcem, wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut. Następnie blaszkę z ciastem wyjmij z piekarnika, a temperaturę zmniejsz do 180°C.
Farsz: W trakcie, gdy ciasto się chłodzi, a następnie piecze, przygotuj farsz. Kurczaka opłucz, osusz i pokrój w niewielkie paski. Podsmaż je na patelni doprawiając solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem. Cebulę obierz i posiekaj. Cukinię dokładnie umyj i pokrój w cienkie talarki.
Masa jajeczna: W misce rozmieszaj jogurt, śmietankę oraz jajka. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i ponownie wymieszaj. Dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę.
Na podpieczonym cieście rozłóż usmażonego kurczaka, posyp posiekana czerwona cebulą i ułóż cukinię zakładając jeden krążek na drugi. Całość zalej masą jajeczną z mozzarellą.
Tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 50 minut, aż farsz wyroście, a wierzch się zarumieni.
Po upieczeniu całość możesz posypać drobno posiekana bazylią.
Wspaniała,aż mam ochotę zrobić ,może jutro,pozdrawiam.
Wspaniała,aż mam ochotę zrobić ,może jutro,pozdrawiam.
Pyszna tarta! :)
Lady laura., polecam, tarta bardzo wszystkim smakowała :)
Malwinka, dokładnie tak :)
Pyszna tarta! :)
Lady laura., polecam, tarta bardzo wszystkim smakowała :)
Malwinka, dokładnie tak :)
Uwielbiam takie tarty :) Pycha!
Uwielbiam takie tarty :) Pycha!
Właśnie zajadam się tą tartą. Pyszności. Dodaję przepis do ulubionych. Aha, mąkę pszenna wymieszalam pół na pół z mąką pełnoziarnista. Wyszło pyszne i zdrowe.
Właśnie zajadam się tą tartą. Pyszności. Dodaję przepis do ulubionych. Aha, mąkę pszenna wymieszalam pół na pół z mąką pełnoziarnista. Wyszło pyszne i zdrowe.
Może być margaryna czy musi być masło
Mogę zamiast śmietany 30 dac 10???
Mogę zamiast śmietany 30 dac 10???
moge zamiast smietanki 30 dac smietane 10??
moge zamiast smietanki 30 dac smietane 10??
Aga, tak, jednak smak będzie całkiem inny.
Aga, tak, jednak smak będzie inny.
Aga, tak, jednak smak będzie inny.
Właśnie robie ciekawa jestem jak wyjdzie :D
Właśnie robie ciekawa jestem jak wyjdzie :D