Na zakończenie wakacji przygotowałam najsmaczniejsze ciasto pod słońcem. Ciasto z nektarynkami jest delikatne, pachnące, lekkie. Chociaż przyznam, że ma jedną wadę – pozostawione bez opieki, znika :) Polecam te ciasto na różne okazje. Smacznego!
Ciasto z nektarynkami
Składniki (forma 28×18 cm albo 25×25 cm)
Ciasto:
- 240 g mąki
- 200 g cukru
- 125 ml mleka (3,2%)
- 100 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cukru waniliowego
Krem:
- 300 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru (do smaku)
Oraz:
- 2 nektarynki (albo brzoskwinie)
- 100 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę do ciasta o wymiarach 28×18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nektarynki umyj, obierz i pokrój na cząstki. Na suchej patelni podpraż płatki migdałowe.
Ciasto: Jajka, cukier, cukier waniliowy i masło utrzyj na puszystą masę. Następnie do masy dodawaj na przemian mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Gotowe ciasto przełóż do wcześniej przygotowanej formy, a na wierzchu ułóż pokrojone nektarynki. Ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut, aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu ciasto ostudź i wyjmij z formy.
Krem: Śmietankę ubij na sztywno. Dodaj serek mascarpone i delikatnie wymieszaj. Na końcu dodaj cukier puder do smaku i ponownie delikatnie wymieszaj. Krem przełóż na ciasto i delikatnie wyrównaj.
Na koniec ciasto udekorowane kremem posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.