Ciasto francuskie z jabłkami, gruszką i orzechami laskowymi jest dobre o każdej porze, a zwłaszcza, jako przekąska do porannej kawy. Dlatego jednym z produktów, jakie mam zawsze w lodówce jest ciasto francuskie, z którego można przygotować wiele pysznych przekąsek na słodko, jak i wytrawnie. Ciasto bardzo łatwo się przyrządza, a najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze letnie. Smacznego!
Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami
Składniki:
- 4 płaty mrożonego ciasta francuskiego
- 1 jabłka
- 1 gruszka
- 50 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka mieszanki przyprawy (cynamon, kardamon, goździki)
- 1 jajko (do posmarowania ciasta)
- 2 łyżki rozdrobnionych orzechów laskowych
Przygotowanie:
Jabłko i gruszkę umyj i obierz. Owoce pokrój w ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki, posyp mieszanką przypraw (może to być sam cynamon) i brązowym cukrem, wymieszaj i odstaw na około 10 minut. Ciasto francuskie rozmroź, następnie delikatnie natnij każdy kawałek ok. 1 cm od brzegów. Płaty posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na środku każdego ciastka układaj plasterki jabłka oraz gruszki i posyp rozdrobnionymi orzechami.
Ciastka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piecz przez 15 minut.