Sezon na kurki trwa, a przez ostatnie kilka dni wypracowałam schemat dnia: zbieranie grzybów, oczyszczanie ich, przygotowywanie dania i zjedzenie go – i tak przez ostatnie kilka dni. Przyznam się, że lubię to i wcale mi się nie znudziło :) Do przepisu na muffiny z kurkami wybrałam same najmniejsze kurki, uważam, że są najbardziej odpowiednie. Smacznego!
Muffiny z kurkami
Składniki:
- 150 g kurek
- 4 jajka
- 1/2 cebuli
- 50 g startego żółtego sera
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Kurki oczyść, opłucz i ugotuj w lekko osolonej wodzie (grzyby zawsze gotuję przez kilka minut, jednak można z tego zrezygnować). Cebulę oczyść, posiekaj w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj ugotowane grzyby. Podsmażaj około 15 minut, przypraw solą i pieprzem.
W misce roztrzep jajka razem ze śmietanką, dodaj zmieloną gałkę muszkatołową, posiekana natkę pietruszki, starty ser oraz podsmażoną cebulę razem z kurkami. Wszytko razem dokładnie wymieszaj.
Foremkę na muffiny posmaruj olejem i cienko oprósz bułka tartą, albo wyłóż papilotkami. Do przygotowanych foremek nakładaj przygotowaną masę z kurkami. Muffiny piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 10-15 minut.
Jak pamiętacie, na blogu trwa konkurs, który pomału dobiega do końca. Jego tematem przewodnim jest olej rzepakowy, dlatego zachęcam Was do eksperymentowania i przygotowywania smacznych dań.
W swojej kuchni często korzystam z oleju rzepakowego. Świetnie nadaje się do smażenia i pieczenia oraz na surowo, jako składnik sosów do surówek czy warzyw. Dzięki niemu witaminy w nich zawarte i rozpuszczalne w tłuszczach stają się łatwiej przyswajalne.
Olej rzepakowy to optymalny wybór dla rodziny. Ma on najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych. Trzeba pamiętać, że codzienne spożywanie ok. 2 łyżek oleju rzepakowego całkowicie pokrywa zapotrzebowanie fizjologiczne człowieka na kwas linolenowy (ALA) z rodziny omega-3.
Tłuszcze są również bardzo ważnym składnikiem diety niemowląt i mają ogromny wpływ na dalszy rozwój dziecka. Już 1-2 łyżki oleju rzepakowego dziennie pokryją zapotrzebowanie na kwasy ALA i LA w diecie dziecka i dostarczą mu cennych i naturalnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Olej rzepakowy powinien być wprowadzony do diety niemowlęcia już od 6. miesiąca życia. Można go dodawać do zup i przecierów jarzynowych.
Więcej dowiesz się na stronie kampanii: www.pokochajolejrzepakowy.pl i na www.facebook.com/olejrzepakowy