Budyń czekoladowy

Budyń czekoladowy

Zmieniłam zdanie, budyń czekoladowy jest najsmaczniejszy. Jeszcze niedawno twierdziłam, że nie lubię tego smaku i długo zastanawiałam się czy go przygotować. Na szczęście ugotowałam, a przepisem postanowiłam się pochwalić. Teraz domowy budyń waniliowy ma poważnego konkurenta :) Smacznego!

Budyń czekoladowy

Budyń czekoladowy

Składniki (2 duże/ 4 małe porcje):

  • 500 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 60 g drobnego cukru
  • 30 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
  • 20 g kakao (3 łyżki)
  • 30 g masła (3 łyżki)

Czekoladowy budyń domowy

Przygotowanie:
Do rondelka wlej jedną szklankę mleka, dodaj masło i podgrzej. W misce dokładnie rozmieszaj żółtka z pozostałym mlekiem, następnie dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną oraz kakao i wszystko dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Do gorącego mleka z rozpuszczonym masłem dodaj przygotowaną mieszaninę kakaową.

Przygotowanie budyniu

Cały czas mieszając, budyń zagotuj, następnie zmniejsz ogień – mieszaj tak długo, aż budyń zgęstnieje i nie będzie miał grudek.
Gotowy budyń przelej do pucharków. Podawaj na gorąco lub na zimno.

Budyń domowy

8 komentarzy

  1. Mniam, na pewno zrobię :) Jestem ciekawa skąd czerpie pani inspirację, gdzie znajduje Pani te wszystkie ciekawe przepisy? Jesli jednak to przepis autorski to jak udaje się Pani łączyć składniki w taki sposób aby wychodziły takie pyszności? Chodzi mi o proporcje :) Pytam bo jestem bardzo początkującą kucharką i jest to dla mnie niepojęte skąd wiedzieć co z czym i ile tego aby wyszło coś nie tylko zjadliwego ale i tak dobrego ;) A chciałabym tworzyc swoje przepisy nie ciagle korzystać z czyichś :) Jakieś rady? Pozdrawiam. Wierna fanka :)

  2. Mniam, na pewno zrobię :) Jestem ciekawa skąd czerpie pani inspirację, gdzie znajduje Pani te wszystkie ciekawe przepisy? Jesli jednak to przepis autorski to jak udaje się Pani łączyć składniki w taki sposób aby wychodziły takie pyszności? Chodzi mi o proporcje :) Pytam bo jestem bardzo początkującą kucharką i jest to dla mnie niepojęte skąd wiedzieć co z czym i ile tego aby wyszło coś nie tylko zjadliwego ale i tak dobrego ;) A chciałabym tworzyc swoje przepisy nie ciagle korzystać z czyichś :) Jakieś rady? Pozdrawiam. Wierna fanka :)

  3. Pycha, wersja dużo zdrowsza niż ze sklepu :)

  4. Pycha, wersja dużo zdrowsza niż ze sklepu :)

  5. Czekoladowy – pycha!

  6. Czekoladowy – pycha!

  7. Cześć! :) Dziś popołudniu przygotowałam ten budyń. TO NAJLEPSZY BUDYŃ JAKI W ŻYCIU JADŁAM! :) Pięknie dziękuję za przepis. Dodam, że połączyłam go z granatem i jest to połączenie pyszne. :)

  8. Cześć! :) Dziś popołudniu przygotowałam ten budyń. TO NAJLEPSZY BUDYŃ JAKI W ŻYCIU JADŁAM! :) Pięknie dziękuję za przepis. Dodam, że połączyłam go z granatem i jest to połączenie pyszne. :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*