Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Za oknem było tak ciepło jak dziś, a sezon na jagody w pełni – w takich okolicznościach człowiek po prostu marzy o czymś pysznym. Wybrałam się z koleżanką na pierogi do polecanej restauracji na Starym Mieście, jednak ku naszemu zaskoczeniu, pierogów z jagodami nie było. Myślałyśmy, że zostały wykupione albo że jagody się skończyły. Okazało się jednak, że u nich sezon na te pierogi jest… jesienią i zimą! Zamiast jagód zamówiłam coś innego, ale od tamtej pory pierogi z jagodami robię już sama w domu. Polecam je gorąco, a także przepis na pierogi z truskawkami, które znikają tak szybko, jak się je robi. Smacznego!

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Składniki:

  • jagody
  • cukier (jeśli jagody są słodkie, polecam ominąć)

Ciasto:

  • 350 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (30 ml)
  • szczypta soli

Pierogi z jagodami i śmietaną

Przygotowanie:
Jagody dokładnie umyj (najlepiej zmienić wodę 2-3 razy), następnie umieść na sitku, aby odsączyć wodę.
Ciasto: Około 350 g maki wsyp do miski, dodaj sól, olej rzepakowy i ciepłą wodę. Zagnieć ciasto dosypując pozostałą część mąki (jeśli jest to konieczne). Ciasto wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Włóż do foliowego woreczka i odstaw na kilka minut. Ciasto rozwałkuj cienko na grubość ok. 2-3 mm, następnie wytnij średniej wielkości krążki.
Na każdym krążku układaj po jednej łyżeczce czystych jagód, posyp odrobiną cukru (przy słodkich jagodach, nie dodawaj cukru). Następnie, ciasto składaj na pół i zlepiaj brzegi, formując pierożki.

Przygotowanie pierogów

Pierogi wrzucaj na wrzącą wodę partiami (po 10-15 sztuk) tak, aby się nie posklejały. Gotuj przez 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Podawaj posypane cukrem pudrem albo z posłodzona gęstą śmietaną albo jogurtem.

Pierogi ze śmietaną

11 komentarzy

  1. Domowe na pewno milion razy lepsze niż kupne. Ale mi narobiłaś ochoty na pierogi z owocami :)

  2. Ależ te pierogi z jagodami to mnie prześladują :P gdzie nie wejdę to je widzę i w końcu chyba muszę się za nie zabrać :) A ochotę mam przeogromną! Mam tylko pytanie ile mniej więcej tych pierożków wyjdzie z tego przepisu?

  3. Pycha! Uwielbiam!

  4. Uwielbiam. Też dziś lepiłam (ponad 100 sztuk!), poświęciłam na to kg jagód, ale były warte każdej, nawet najmniejszej. :)) Uwielbiam ten smak, zdecydowanie to smak lata!

  5. Domowe na pewno milion razy lepsze niż kupne. Ale mi narobiłaś ochoty na pierogi z owocami :)

  6. Ależ te pierogi z jagodami to mnie prześladują :P gdzie nie wejdę to je widzę i w końcu chyba muszę się za nie zabrać :) A ochotę mam przeogromną! Mam tylko pytanie ile mniej więcej tych pierożków wyjdzie z tego przepisu?

  7. Pycha! Uwielbiam!

  8. Inspirowane Smakiem

    Uwielbiam. Też dziś lepiłam (ponad 100 sztuk!), poświęciłam na to kg jagód, ale były warte każdej, nawet najmniejszej. :)) Uwielbiam ten smak, zdecydowanie to smak lata!

  9. To nie prawda. Na Szewskiej w Krakowie są z jagodami i z truskawkami też :P

  10. Ja do jagód nie dodaje cukru tylko obsypuje mąką.Jagody gotując się nie puszczają

    soku.Słodzę śmietankę lub jogurt jak kto woli.

  11. Ja do jagód nie dodaje cukru tylko obsypuje mąką.Jagody gotując się nie puszczają

    soku.Słodzę śmietankę lub jogurt jak kto woli.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*