Pierogi z jagodami
Składniki:
- jagody
- cukier (jeśli jagody są słodkie, polecam ominąć)
Ciasto:
- 350 g mąki
- 150 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego (30 ml)
- szczypta soli
Przygotowanie:
Jagody dokładnie umyj (najlepiej zmienić wodę 2-3 razy), następnie umieść na sitku, aby odsączyć wodę.
Ciasto: Około 350 g maki wsyp do miski, dodaj sól, olej rzepakowy i ciepłą wodę. Zagnieć ciasto dosypując pozostałą część mąki (jeśli jest to konieczne). Ciasto wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Włóż do foliowego woreczka i odstaw na kilka minut. Ciasto rozwałkuj cienko na grubość ok. 2-3 mm, następnie wytnij średniej wielkości krążki.
Na każdym krążku układaj po jednej łyżeczce czystych jagód, posyp odrobiną cukru (przy słodkich jagodach, nie dodawaj cukru). Następnie, ciasto składaj na pół i zlepiaj brzegi, formując pierożki.
Pierogi wrzucaj na wrzącą wodę partiami (po 10-15 sztuk) tak, aby się nie posklejały. Gotuj przez 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Podawaj posypane cukrem pudrem albo z posłodzona gęstą śmietaną albo jogurtem.
Domowe na pewno milion razy lepsze niż kupne. Ale mi narobiłaś ochoty na pierogi z owocami :)
Ależ te pierogi z jagodami to mnie prześladują :P gdzie nie wejdę to je widzę i w końcu chyba muszę się za nie zabrać :) A ochotę mam przeogromną! Mam tylko pytanie ile mniej więcej tych pierożków wyjdzie z tego przepisu?
Pycha! Uwielbiam!
Uwielbiam. Też dziś lepiłam (ponad 100 sztuk!), poświęciłam na to kg jagód, ale były warte każdej, nawet najmniejszej. :)) Uwielbiam ten smak, zdecydowanie to smak lata!
Domowe na pewno milion razy lepsze niż kupne. Ale mi narobiłaś ochoty na pierogi z owocami :)
Ależ te pierogi z jagodami to mnie prześladują :P gdzie nie wejdę to je widzę i w końcu chyba muszę się za nie zabrać :) A ochotę mam przeogromną! Mam tylko pytanie ile mniej więcej tych pierożków wyjdzie z tego przepisu?
Pycha! Uwielbiam!
Uwielbiam. Też dziś lepiłam (ponad 100 sztuk!), poświęciłam na to kg jagód, ale były warte każdej, nawet najmniejszej. :)) Uwielbiam ten smak, zdecydowanie to smak lata!
To nie prawda. Na Szewskiej w Krakowie są z jagodami i z truskawkami też :P
Ja do jagód nie dodaje cukru tylko obsypuje mąką.Jagody gotując się nie puszczają
soku.Słodzę śmietankę lub jogurt jak kto woli.
Ja do jagód nie dodaje cukru tylko obsypuje mąką.Jagody gotując się nie puszczają
soku.Słodzę śmietankę lub jogurt jak kto woli.