Sernik nowojorski

Sernik nowojorski (New York Cheesecake)

Kremowy, delikatny i z lekką nutą wanilii, to właśnie sernik nowojorski (New York Cheesecake). Na wierzchu polany jest polewą ze śmietany, którą wylewa się na jeszcze ciepły sernik, dzięki temu, śmietana ładnie się rozprowadza. Przepis na sernik nowojorski jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu, a efekt przechodzi najśmielsze marzenia :) Polecam i smacznego!

Sernik nowojorski (New York Cheesecake)

Sernik nowojorski (New York Cheesecake)

Składniki:

Spód i boki:

  • 250 g ciasteczek pełnoziarnistych lub biszkoptowych
  • 120 g margaryny (rozpuszczonej)

Masa serowa:

  • 1 kg kremowego sera
  • 1 szklanka (250 g cukru pudru)
  • 6 jajek
  • 0,5 szklanki śmietanki 30%
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Polewa:

  • 200 g śmietany 18%
  • 1? łyżki cukru pudru
  • 1? łyżeczki cukru waniliowego

Sernik śmietankowy

Przygotowanie:
Spód i boki: Ciastka drobno pokrusz i dokładnie wymieszaj z rozpuszczoną margaryną (albo innym tłuszczem). Następnie, masę rozprowadź na dnie i bokach tortownicy wyłożonej folią aluminiową.
Masa serowa: Ser utrzyj z połowa cukru do momentu, aż cukier się rozpuści. Jajka delikatnie utrzyj z pozostałym cukrem pudrem oraz resztą składników, masę przelej do utartego twarogu i delikatnie wymieszaj. (tylko do połączenia składników). Przygotowaną masę przelej do wcześniej przygotowanej tortownicy.

Przygotowanie sernika

Następnie, ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz przez około 80 minut.
Polewa: Schłodzoną śmietanę zmiksuj razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Gdy sernik się upiecze, wyjmij go z piekarnika i posmaruj go przygotowaną polewą. Następnie odstaw do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem polecam sernik oprószyć cukrem pudrem.

New York Cheesecake

Źródło: Przepis pochodzi z warsztatów bakingowych z T. Dekerem

6 komentarzy

  1. Chcę go – wygląda obłędnie :)

  2. Wygląda świetnie. Zrobię jak wrócę :)

  3. Sernik zrobiłam wczoraj wieczorem. Dzisiaj z rodzinką zjedliśmy sobie po kawałku do porannej kawki. Ciasto pycha!!!(lekkie i nie za słodkie !!!!!!). W przygotowaniu nie jest skomplikowane i bardzo szybko się je robi.
    Polecam !!!!!!! Pozdrawiam :)

  4. Idealny, zapisuję do wypróbowania :)

  5. Mam wątpliwość – na polewę potrzebna jest śmietanka 18% czy śmietana (czyli ukwaszona śmietanka)?

  6. Iza, w przepisie jest zwykła kwaśna śmietana 18%

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*