Creme Brulle

Creme Brulee

Creme Brulee – mój ulubiony deser, który zrobił się bardzo popularny i spotkać możecie go w większości restauracji. Zachęcam Was do przygotowywania go w domu, bo przepis na Creme Brulee nie jest skomplikowany, wystarczy połączyć jajka ze śmietanką i cukrem, chwilę podpiec w piekarniku i pyszny deser jest już gotowy. Jeszcze tylko opalanie cukru na wierzchu deseru i można się nim delektować. Aby wzmocnić aromat deseru, do kremu można dodać wanilię i wzbogacić na przykład czekoladą albo owocami. Krem brulee polecam podawać schłodzony w kokilkach. Smacznego!

Creme Brulle

Creme Brulee

Składniki (ok. 12 porcji):

  • 10 żółtek
  • 75 g cukru
  • 75 g cukru brązowego
  • 0,5 l śmietany 36%
  • 1 laski wanilii

Brulee

Przygotowanie:
Wanilię przekrój wzdłuż na pół, następnie zeskrob nasionka i razem ze śmietanką umieść w garnuszku. W następnej kolejności dodaj dwa rodzaje cukru, dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia, następnie śmietankę ostudź. Żółtka delikatnie rozmieszaj i dodaj do wystudzonej śmietanki, następnie całość delikatnie wymieszaj.

Deser creme brulee

Krem rozlej do naczynek do zapiekania, ułóż w blaszce w kąpieli wodnej. Deser wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120°C i piecz przez około 70 minut (do momentu, gdy krem się zetnie).
Gotowy krem posyp cukrem i z karmelizuj opalając go specjalnym palnikiem.

Krem brulee

Źródło: Przepis pochodzi z warsztatów bakingowych z T. Dekerem.

4 komentarze

  1. Za każdym razem, gdy widzę ten deser, zachwycam się :) A jakoś nigdy go jeszcze nie jadłam! Zdecydowanie będę to musiała w końcu zmienić :)

  2. W restauracjach z creme brulee bywa roznie: albo niebo, albo totalna porazka… Twoj wyglada przecudnie!

  3. ile porcji wychodzi z tego przepisu?

  4. Olcia220 – około 12 porcji

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*