Bakłażan z kaszą kuskus to ciekawa i nietypowa propozycja obiadowa, która świetnie sprawdzi się szczególnie wtedy, gdy mamy ochotę na coś lekkiego. Choć dla wielu obiad bez mięsa nie jest pełnowartościowy, bakłażan zapiekany z kuskusem, papryką i prażonymi orzechami zaskakuje bogactwem smaku. Danie jest pełne aromatycznych przypraw i chrupiących dodatków, które nadają mu wyrazistości. Idealna opcja na lekką kolację lub obiad, kiedy chcemy dać sobie odrobinę odpoczynku od mięsa. Smacznego!
Bakłażan z kaszą kuskus
Składniki (2 porcje):
- 1 duży bakłażan
- 1/2 papryki (np. czerwonej)
- 30 g prażonych orzechów włoskich
- 100 g sera feta (lub sera koziego, ewentualnie delikatną mozzarellę)
- 100 g kaszy kuskus
- świeżo mielony czarny pieprz (do smaku)
Przygotowanie:
Kaszę kuskus wsyp do miski, następnie zalej gorącą wodą i odstaw na około 15 minut. Warzywa umyj i osusz, następnie z papryki usuń nasiona i pokrój ją na mniejsze kawałki, bakłażana przekrój wzdłuż i delikatnie usuń miąższ, który następnie pokrój w kostkę. Pokrojoną paprykę i miąższ bakłażana przełóż do miski, dodaj rozdrobniony ser, uprażone na suchej patelni orzechy włoskie oraz napęczniałą kaszę kuskus. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i przypraw do smaku świeżo mielonym pieprzem – farsz powinien być dość ostry, aby potrawa nie była mdła. Następnie przygotowany farsz przełóż do wydrążonego bakłażana.
Bakłażan ułóż w formie do zapiekania i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 30-40 minut. Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, gdy jest jeszcze ciepły. Smacznego.
Jak wspaniałe wygląda ten bakłażan! A jak świetnie musi smakować :) Świetna propozycja na obiad :)
Madziu, dziękuję za miłe słowa. Bakłażan był pyszny :)
Jak wspaniałe wygląda ten bakłażan! A jak świetnie musi smakować :) Świetna propozycja na obiad :)
Madziu, dziękuję za miłe słowa. Bakłażan był pyszny :)
Wygląda cudownie, pewnie też tak smakuje!
Pozdrawiam :)
Pyszny, niecodzienny, prosty i szybki a jaki elegancki, koleżanka nie mogła wyjść z podziwu:) dziękuję.
Wygląda cudownie, pewnie też tak smakuje!
Pozdrawiam :)
Uwielbiam kaszę kuskus a w takim wydaniu wygląda super!:-)
wygląda idealnie. Mam straszną ochotę na takie zapiekanki ;D
Super, uwielbiam bakłażana!
Pyszny, niecodzienny, prosty i szybki a jaki elegancki, koleżanka nie mogła wyjść z podziwu:) dziękuję.
Ja bardzo lubię takie obiady – szczególnie wiosną i latem :) Pysznie wygląda!