Tarta z boczkiem z szparagami

Tarta z zielonymi szparagami

O tej porze roku bazarki mienią się kolorami, dzięki temu i na naszych talerzach nie jest nudno. Dziś na naszych talerzach gościła tarta z zielonymi szparagami w asyście chudych plasterków boczku i sera feta. Muszę przyznać, że po zjedzeniu całej tarty, mam jeszcze na nią ochotę. Wyszła obłędnie, zdecydowanie polecam!

Tarta z zielonymi szparagami

Tarta z zielonymi szparagami

Składniki:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 10 szparagów zielonych z odciętymi końcówkami
– 5 plastrów boczku (np. parzonego)
– 100 g sera feta
– 2 jajka
– 100 ml gęstej śmietany 12% (ok. 4 łyżek)
– listki świeżego tymianku
– pieprz świeżo mielone
– sól (do gotowania szparagów)
– płaska łyżeczka cukru (do gotowania szparagów)
– odrobina oliwy

Tarta z boczkiem z szparagami

Przygotowanie:
W dużym garnku zagotuj wodę z solą i łyżeczką cukru. Następnie włóż szparagi, tak, aby główki wystawały ponad powierzchnię wody i gotuj przez około 5 minut.
Do miseczki przełóż śmietanę i delikatnie rozmieszaj z jajkami.

Sos śmeitanowy

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż ciasto francuskie (jeśli brzegi wystają, zawiń je do środka) i nakłuj widelcem. Brzegi ciasta posmaruj oliwą. Powstałą masę śmietanową przelej na ciasto. Następnie pokrusz połową sera feta ułóż plastry boczku i szparagi, posyp pozostałym serem.

Przygotowanie tarty

Tartę piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 20 minut (do zarumienienia się brzegów). Upieczoną tarte posypać listkami tymianku i świeżo mielonym pieprzem.

Tarta z ciasem francuskiem

8 komentarzy

  1. Wygląda świetnie a smakuje pewnie jeszcze lepiej

  2. robiłam bardzo podobną…

  3. Wygląda świetnie a smakuje pewnie jeszcze lepiej

  4. robiłam bardzo podobną…

  5. AnnaAniela, była pyszna :)
    Klaudia, tarty ze szparagami są pyszne, a od samego patrzenia, znowu na nią nabrałam ochotę :)

  6. najsmaczniejsze.pl

    AnnaAniela, była pyszna :)
    Klaudia, tarty ze szparagami są pyszne, a od samego patrzenia, znowu na nią nabrałam ochotę :)

  7. Wyszła pyszna. Jutro powtórka ?
    Przepis super?

  8. Bardzo fajny przepis dziękuję:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*