Sos tatarski

Sos tatarski

Zimny sos z dodatkiem marynowanych grzybów i ogórków idealnie pasuje do mięs z grilla, ale i nie tylko. Sos tatarski to również doskonały dodatek do wędlin, ryb i jajek. Po zjedzeniu jednej łyżeczki sosu, sięga się po następną – polecam ten przepis.

Sos tatarski

Składniki:

  • 2 ogórki konserwowe
  • kilka grzybów marynowanych np. prawdziwków albo pieczarek
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego (albo śmietana 18%)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta przypraw do żurku i barszczu białego Kamis
  • do smaku: sól, pieprz, cukier

Do sosu tatarskiego możesz dodać drobno pokrojone jajko, posiekaną cebulę albo szczypiorek, tarty chrzan, żółty ser, kapary albo oliwki oraz wiele innych składników.

Sos z grzybami

Przygotowanie:
Ogórki i grzyby odsącz z zalewy, a następnie drobno posiekaj – przełóż do miseczki. W oddzielnej miseczce wymieszaj ze sobą majonez, jogurt i musztardę. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem, odrobina cukru i odrobiną przypraw do żurku i barszczu białego Kamis. Pokrojone ogórki i grzyby dokładnie wymieszaj dodaj do sosu i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem, sos należy schłodzić w lodówce.

Przygotowanie sosu tatarskiego

Sos tatarski możesz podawać między innymi do ugotowanych jajek, wędlin, pieczonych i smażonych ryb, mięsa grillowego i pieczonego.

Sos tatarski z grzybami

8 komentarzy

  1. mmmm…. ależ gęsty. Musze koniecznie wypróbować domowa wersję tego sosu.

  2. robię zwykle co roku, ale w tym zabrakło go na moim stole.

  3. mmmm…. ależ gęsty. Musze koniecznie wypróbować domowa wersję tego sosu.

  4. robię zwykle co roku, ale w tym zabrakło go na moim stole.

  5. Uwielbiam ten sos. Cudowne zdjęcia :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

  6. Uwielbiam ten sos. Cudowne zdjęcia :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

  7. Zrobiłam na sobotnią imprezę, wyszło pyszne, wszyscy zajadali ze smakiem, polecam i pozdrawiam

  8. Zrobiłam na sobotnią imprezę, wyszło pyszne, wszyscy zajadali ze smakiem, polecam i pozdrawiam

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*