W ostatnim czasie bardzo często robię sos curry, jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Wiem też, że przygotowane danie zniknie w mgnieniu oka. Tym razem postanowiłam skorzystać z gotowego sosu curry Korma Patak’s, który wzbogacony jest o wiórki kokosowe. Sos jest łagodny, kremowy – doskonały dla dzieci oraz dla dorosłych, którzy nie lubią zbyt ostrego curry. Ja lubię troszkę ostrzejsze dania, więc doprawiłam go świeżo mielonym pieprzem i curry. Polecam!
Składniki:
– 1 podwójna pierś kurczaka
– 1 średnia cebula
– 1 słoik sosu Korma Patak’s
– 2 łyżki gęstej śmietany 18%
– czarny pieprz świeżo mielony (do smaku)
– curry (do smaku)
– olej do smażenia
Oraz:
– 2 łyżeczki świeżo poszatkowanej kolendry
– 1 łyżka płatków migdałowych (uprażonych na suchej patelni)
Przygotowanie:
W rondelku podgrzej olej, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i smaż przez około 2 minuty. Następnie dodaj pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka i smaż razem z cebulką przez około 5 minut.
Wstrząśnij sos kokosowy Korma Patak’s i wlej do mięsa.
Sos dopraw świeżo mielonym pieprzem i curry (można ominąć) i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz temperaturę, danie gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut
Dodaj część świeżej kolendry oraz śmietanę. Wymieszaj. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko. Przed podaniem potrawę posyp pozostałą kolendrą oraz uprażonymi płatkami migdałowymi.