Kontynuując temat zdrowej kuchni, dziś zapraszam Was na pyszny przysmak – grillowana kanapka z mozzarellą i prosciutto. To propozycja, która sprawdzi się równie dobrze na śniadanie, lekką kolację czy szybką przekąskę w ciągu dnia. Tym bardziej, że jej przygotowanie zajmuje nie więcej niż 5–10 minut.
Grillowana kanapka z mozzarellą i prosciutto
Składniki (10-12 średnich kromek):
- 1 bagietka (albo innej dużej bułki)
- masło czosnkowe (ewentualnie zwykłe masło + czosnek granulowany)
- 2 kule mozzarelli
- 8 plasterków prosciutto
- świeżo mielona sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz
- świeża bazylia

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do ok. 250°C (piekarnik z ustawieniem grill). Przygotuj wszystkie składniki. Bagietkę pokrój na kromki, mozzarellę na plasterki, bazylię posiekaj. Kromki bagietki włóż do piekarnika na najwyższy poziom i opiecz z jednej strony przez około 1-2 minuty (uważaj, aby ich nie spalić). Kromki wyjmij z piekarnika, przewróć na drugą stronę, posmaruj cienko masłem czosnkowym (albo posmaruj zwykłym masłem i delikatnie posyp czosnkiem granulowanym). Następnie ułóż cienkie plastry prosciutto, przykryj plasterkami sera mozzarella i ponownie wstaw do piekarnika (na najwyższy poziom) na około 2 minuty – trzymaj w piekarniku, aż ser delikatnie się rozpuści.

Gorące kanapki oprósz świeżo mieloną solą i czarnym pieprzem, posyp posiekaną bazylią i jeszcze ciepłe podawaj. Smacznego!.






bardzo lubię takie kanapki :)
Super pomysł! prosto i szybko.
bardzo lubię takie kanapki :)
Super pomysł! prosto i szybko.
Bardzo smakowita kanapka:) pozdrawiam
Bardzo smakowita kanapka:) pozdrawiam