Babka bez jajek, czy to możliwe? Oczywiście, ze tak. Babka Polecam tę babkę, jest bardzo miękka, delikatna i można przygotować ją dla alergika – ciasto jest bez jajek, a mleko można zastąpić wodą – też wyjdzie.
Babkę można dowolnie modyfikować i zamiast herbaty matcha, można dodać kakao, mak albo kurkumę. To jeden z tych uniwersalnych przepisów, które za każdym razem może wyglądać inaczej. Smacznego!
Babka bez jajek
Składniki:
- 250 g mąki
- 250 ml mleka (można zastąpić wodą)
- 150 g cukru
- 50 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem Kamis
- 2 łyżki octu winnego
Oraz:
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki herbata macha
Przygotowanie:
W jednej miseczce wymieszać suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, cukier z prawdziwą wanilią i kardamonem). W drugiej miseczce wymieszaj mokre składniki (mleko, olej, ocet winny). Pamiętaj, aby suche składniki mieszać na zmianę z mokrymi składnikami.
Masę podziel na części. Do jednej miseczki dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj i przelej ją do foremki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Do drugiej miseczki dodaj herbatę macha rozpuszczoną w 2 łyżkach mleka – jeśli masa będzie zbyt płynna, dodaj 2 łyżki mąki. Następnie wszystko razem wymieszaj i przelej do foremki na białą masę.
Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 55 minut.
Babkę przestudź i obsyp cukrem pudrem albo dowolnym lukrem.
:-)
:-)