Oponki serowe

Oponki z serka mascarpone

To już ostatni wpis w tym roku, następny przepis na oponki, paczki i faworki pokażę dopiero w przyszłym roku. Przygotowałam oponki, ponieważ przygotowuje się je bardzo szybko, nie ma problemów z surowym ciastem podczas pieczenia. Można je przygotować jutro z samego rana, przed pójściem do pracy i delektować się smakiem pysznych i świeżych oponek. Życzę Wam smacznego i tłustego czwartku :)

Oponki seroweSkładniki:
– 350 g mąki
– 350 g serka mascarpone
– 40 g cukru pudru (4 łyżki)
– 2 jajka
– 2 łyżeczki sody
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 1 łyżka spirytusu albo octu
– szczypta soli
Lukier:
– 200 g cukru pudru
– 2 łyżki wody

Oponki z serkiem

Przygotowanie:
Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól, sodę, cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym. Następnie dodaj serek mascarpone, jajka i alkohol.

Przygotowanie ciasta na oponki

Wyrób gładkie jednolite ciast. Gdyby ciasto się kleiło, dodaj odrobinę mąki. Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm. Kubkiem wycinaj kółka, w środku wytnij małe kółeczka (na przykład kieliszkiem). Postępuj tak, aż do wykorzystania całego ciasta.

Wycinanie oponek

W głębokim garnku rozgrzej olej. Oponki smaż z obu stron na złoty kolor. Następnie odkładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Smażenie oponek

Letnie oponki polukruj albo oprósz cukrem pudrem.

Oponki z serka mascarpone

2 komentarze

  1. Piękne. A ja nigdy nie robiłam. Mówisz,że prosto się je robi?
    Pozdrawiam:)

  2. Piękne. A ja nigdy nie robiłam. Mówisz,że prosto się je robi?
    Pozdrawiam:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*