To już ostatni wpis w tym roku, następny przepis na oponki, paczki i faworki pokażę dopiero w przyszłym roku. Przygotowałam oponki, ponieważ przygotowuje się je bardzo szybko, nie ma problemów z surowym ciastem podczas pieczenia. Można je przygotować jutro z samego rana, przed pójściem do pracy i delektować się smakiem pysznych i świeżych oponek. Życzę Wam smacznego i tłustego czwartku :)
Składniki:
– 350 g mąki
– 350 g serka mascarpone
– 40 g cukru pudru (4 łyżki)
– 2 jajka
– 2 łyżeczki sody
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 1 łyżka spirytusu albo octu
– szczypta soli
Lukier:
– 200 g cukru pudru
– 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól, sodę, cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym. Następnie dodaj serek mascarpone, jajka i alkohol.
Wyrób gładkie jednolite ciast. Gdyby ciasto się kleiło, dodaj odrobinę mąki. Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm. Kubkiem wycinaj kółka, w środku wytnij małe kółeczka (na przykład kieliszkiem). Postępuj tak, aż do wykorzystania całego ciasta.
W głębokim garnku rozgrzej olej. Oponki smaż z obu stron na złoty kolor. Następnie odkładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Letnie oponki polukruj albo oprósz cukrem pudrem.
Piękne. A ja nigdy nie robiłam. Mówisz,że prosto się je robi?
Pozdrawiam:)
Piękne. A ja nigdy nie robiłam. Mówisz,że prosto się je robi?
Pozdrawiam:)