Naszła mnie ochota na bułki drożdżowe, ale nie takie kupowane w sklepie, tylko takie pachnące, miękkie i świeże. W sklepie takich bułek nie znajdę, więc postanowiłam sama je upiec. Zmodyfikowałam przepis na chałkę, szybko wyrobiłam ciasto, posmarowałam nutellą, zawiązałam supełek i tak oto wyszły smakowite bułki drożdżowe. Z przepisu wyszło osiem średniej wielkości bułek, są tak pyszne, że nie wiem czy zostanie coś na śniadanie. Polecam.
Składniki:
– 350 g mąki
– 30 g cukru (2 łyżki)
– 7 g drożdży instant (25 g świeżych)
– 190 ml mleka (3/4 szklanki)
– 60 ml wody (1/4 szklanki)
– 30 g masła (2 łyżki)
– 0,5 łyżeczki soli
– nutella
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, cukier i drożdże instant. W garnuszku podgrzej mleko, wodę i rozpuść masło, a następnie wlej do mąki i zagnieść gładkie, jednolite ciasto.
Gdy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, uformuj kulę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ponownie zagnieć ciasto, podziel na sześć równych części. Każdą kulkę uformuj w wałek, a następnie lekko rozwałkuj.
Każdy pasek posmaruj nutellą, a następnie delikatnie sklej boki. Z tak powstałych wałków uformuj bułeczki (na środku zrób duży supeł, a następnie jedną końcówkę włóż pod bułkę, a drugą końcówkę włóż w środek bułki).
Bułki przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia (około 20-30 minut).
Wyrośniętą chałkę posmarować śmietanką (30%) i posypać kruszonką.
Kruszonka:
– 2 łyżki mąki
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżka masła
Do miseczki włożyć masło, wsypać mąkę i cukier. Wszystkie składniki rozetrzeć palcami. Kruszonką posyp bułki posmarowane żółtkiem albo śmietanką 30%
Tak przygotowaną chałkę piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20-30 minut.
Świetnie wyglądają :) Z nutellą musiały być cudowne :)
mmm… widzę je na śniadanie z kubkiem inki z mlekiem! :)
Świetnie wyglądają :) Z nutellą musiały być cudowne :)
mmm… widzę je na śniadanie z kubkiem inki z mlekiem! :)
są i śliczne i pyszne!
aż się pośliniłam!
Są śliczne i na pewno pyszne, nutella to fajny dodatek :) Bardzo podoba mi się wiązanie tych bułeczkowych supełków. Nie wiedziałam, że tak się robi. Super pomysł!
są i śliczne i pyszne!
aż się pośliniłam!
Są śliczne i na pewno pyszne, nutella to fajny dodatek :) Bardzo podoba mi się wiązanie tych bułeczkowych supełków. Nie wiedziałam, że tak się robi. Super pomysł!
Bułeczki sa przepyszne. Świetnie smakują na śniedanie, kiedy upiecze się je dzień wcześniej wieczorem. Polecam
Bułeczki sa przepyszne. Świetnie smakują na śniedanie, kiedy upiecze się je dzień wcześniej wieczorem. Polecam