Z okazji zbliżających się Walentynek przygotowałam mus czekoladowy ze śmietanką. Mus wyszedł kremowy, delikatny, o smaku słodko-gorzkim. Mus czekoladowy to świetna propozycja, jako deser na uroczysty obiad czy kolację, ale równie dobrze będzie pasował na przyjęciu ze znajomymi albo kinderbalu.
Mus można przygotować na dwa sposoby: z żelatyną i bez żelatyny. Tak też zrobiłam, masę podzieliłam na dwie części, dla dzieci zrobiłam wersję bez żelatyny, dla dorosłych z żelatyną – głównie dla porównania składników. Obie wersje są pyszne. Wersja bez żelatyny ma konsystencję ubitej śmietanki, z żelatyną – gęstej pianki.
Mus czekoladowy
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 250 g śmietany 30%
- 100 g serka mascarpone
- łyżeczka kawy
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżeczka żelatyny (można zrezygnować)
- łyżka mleka
Dekoracja:
- śmietanka 30%
- wiśnie, maliny, truskawki
- posypka czekoladowa
Przygotowanie:
Czekoladę pokrusz, umieść w garnuszku (albo miseczce), dodaj kawę (w wersji dla dzieci – ominąć). Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (albo w kuchence mikrofalowej), wymieszaj i odstaw do przestudzenia. W tym czasie ubij śmietankę.
Gdy już będzie gęsta, dodaj cukier puder oraz serek mascarpone i delikatnie wymieszaj. Następnie ustawiając mikser na średnie obroty, dodaj schłodzoną czekoladę. Mieszaj, aż do połączenia się składników.
Żelatynę wsyp do miseczki, zalej mlekiem, zamieszaj. Żelatynę rozpuść w kuchence mikrofalowej (albo w kąpieli wodnej, wstawiając miseczkę do większej miski z gorącą wodą). Mikser ustaw na średnie obroty, rozpuszczoną żelatynę wlej cienką strużką do musu.
Oczywiście z żelatyny można zrezygnować, mus nie będzie miał konsystencji gęstej pianki, tylko ubitej śmietanki, ale będzie równie pyszny jak z żelatyną.
Następnie mus czekoladowy przełóż do pucharków i wstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj.
ten mus czekoladowy to musi być istny raj dla podniebienia :)
Wygląda tak lekko i delikatnie. Musi być pyszny!
Magda, to dobre określenie :)
Natalia, taki właśnie jest ten deser :) Jest pyszny.
Ale smakowicie wygląda! Z żelatyną czy bez, zjadłabym każdą wersję :)
ten mus czekoladowy to musi być istny raj dla podniebienia :)
Wygląda tak lekko i delikatnie. Musi być pyszny!
Magda, to dobre określenie :)
Natalia, taki właśnie jest ten deser :) Jest pyszny.
Ale smakowicie wygląda! Z żelatyną czy bez, zjadłabym każdą wersję :)
PYSZNIE :)
Wygląda cudnie – musy czekoladowe to takie proste i jednocześnie niesamowicie efektowne desery :)
PYSZNIE :)
Wygląda cudnie – musy czekoladowe to takie proste i jednocześnie niesamowicie efektowne desery :)
He, he – odkryłam sposób jak jeszcze szybciej teraz zrobić ten mus. Nie kupuje już czekolady i śmietany 30%, bo wyczaiłam, że Gostyń ma u siebie śmietankę czekoladową 30%, więc 2 w 1! Szybko się ubija i jest b. smaczna :)
He, he – odkryłam sposób jak jeszcze szybciej teraz zrobić ten mus. Nie kupuje już czekolady i śmietany 30%, bo wyczaiłam, że Gostyń ma u siebie śmietankę czekoladową 30%, więc 2 w 1! Szybko się ubija i jest b. smaczna :)
W tych pucharkach Twój mus prezentuje się nieziemsko :-)
W tych pucharkach Twój mus prezentuje się nieziemsko :-)
Niestety w tych proporcjach jest mega gorzki. Jak dla mnie zdecydowanie mniej czekolady. Konsystencja boska