Dziś na obiad polecam schabowe duszone z warzywami, z pysznym sosem, które zagęściłam odrobiną śmietanki. To pyszne danie dla całej rodziny, a do tego zdrowe, bo bez żadnych sztucznych dodatków. Smacznego!
Schabowe duszone z warzywami
Składniki:
- ok. 1 kg schabu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- mały kawałek selera (niekoniecznie)
- 1 cebula
- ok. 100 ml śmietanki 30%
- ziele angielskie, liść laurowy
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Schab pokrój w plastry i utłucz z obu stron tłuczkiem do mięsa. Następnie oprósz solą i pieprzem (kotlety można obtoczyć w mące, ale nie jest to konieczne) i kolejno obsmażaj z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
Warzywa obierz. Cebulę przekrój na pół i pokrój, marchew pokrój w talarki, pietruszkę i seler w kosteczkę. Warzywa dodaj do usmażonego schabu. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i zalej wodą tak, aby lekko przykryć mięso i warzywa.
Mięso z warzywami duś pod przykryciem, aż będą miękkie. Następnie wlewaj stopniowo śmietankę, wymieszaj (nie podam dokładnej ilości śmietanki, jej ilość zależy od gęstości powstałego sosu). Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Podaj z ulubioną kaszą, albo z ziemniakami.
A trzeba je tłuc? ;) Świetny przepis na niedzielę, ale niedziela bez walenia młotem w kuchni to nie niedziela ;)
A trzeba je tłuc? ;) Świetny przepis na niedzielę, ale niedziela bez walenia młotem w kuchni to nie niedziela ;)
ja dodałam jeszcze do kotletów czosnek granulowany ( uwielbiam ) i zamiast samej wody, to bulion z kostki. Pyszne, polecam!
ja dodałam jeszcze do kotletów czosnek granulowany ( uwielbiam ) i zamiast samej wody, to bulion z kostki. Pyszne, polecam!
bulion, czyli trochę chemii… masakra
Dziś zrobię takie kotlety – a sos nigdy w życiu niestety mi nie wyszedł naturalny bez polepszaczy. Jeżeli dziś wyjdzie – chyba przyjadę Cię uściskać autorko wpisu :)
Ja tylko nie moge zrozumiec jakim cudem wyszedl Ci tak brazowy sos (i mieso) jak na zdjeciu. U mnie mieso jest kompletnie blade, a sos po dolaniu smietany to juz w ogole… dobrze ze chociaz smakuje :)
Kotlety pyszne. Ja je rano wsadzam do lodówki posypane pieprzem, przekładam cebulą, czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Rewelacyjne.
Polecam dodać kilka 3-4 suszonych śliwek , pychota