To moje ulubione danie z dzieciństwa. Tak samo jak ja je kiedyś lubiłam, teraz zajadają się nimi moje dzieci. Kopytka robi się bardzo szybko i nie potrzebują zbyt wielu składników.
Podaję je na różne sposoby, zazwyczaj posypuję podsmażoną cebulka i dobrze wysmażonym boczkiem albo z gulaszem. Jestem pewna, że znikną z talerzy bardzo szybko. Smacznego!
Składniki:
– 800 g ugotowanych ziemniaków
– 300 g mąki pszennej
– 30 g mąki ziemniaczanej (3 łyżki)
– 2 jajka
– 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Ugotowane i zimne ziemniaki zmiel w maszynce albo przepuść przez praskę (ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej). Do ziemniaków dodaj jajka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i sól.
Zagnieć jednolite gładkie ciasto. Ciasto podziel na mniejsze kawałki i rękoma uformuj wałeczki, lekko spłaszcz ręką. Następnie odcinaj równe kawałki ciasta.
Kopytka gotować we wrzącej, osolonej wodzie do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 2 minut.
Mmm uwielbiam :)
Mmm uwielbiam :)
Kamciss, poczęstuj się ;)
Kamciss, poczęstuj się ;)