I oto jest – przepis na ciasto marchewkowe z ananasem, które jest delikatne i aromatyczne – tak, tak – ciasto z warzyw też można przygotować. Jednym z warzyw, które najczęściej wykorzystuje w ciastach, to właśnie marchewka.
Przepis na ciasto dostałam od Karoliny, ona dostała od swojej koleżanki Magdy, a ona? Tego nie wiem, ale spodobało mi się te “wędrujące” ciasto. Naniosłam kilka swoich poprawek i oto pięknie pachnie w mojej kuchni. Dziękuję za przepis, czekam na więcej pomysłów. Smacznego!
Składniki (forma 25 x 25 cm):
Ciasto:
- 170 g mąki (1 szklanka)
- 100 g drobnego cukru (1/2 szklanki)
- 2 jajka
- 70 ml oleju rzepakowego (1/3 szklanki)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 120 g marchewki (1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki)
- ok. 120 g ananasa z puszki (1/2 szklanki posiekanych i odsączonych ananasów)
Krem:
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 krople olejku cytrynowego
Przygotowanie:
Ciasto: Jajka zmiksować. Nie przerywając miksowania dodać olej, po kilku minutach dodać cukier a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Masę zmiksować do połączenia składników.
Dodać marchewkę startą na średnich oczkach oraz odsączony i pokrojony ananas (dałam 3 plasterki ananasa). Delikatnie wymieszać masę.
Formę o wymiarach 20×20 cm (albo o średnicy 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wyrównać.
Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie.
Krem: Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i olejkiem cytrynowym (albo pomarańczowym). Gęstą masą posmarować wystudzone ciasto, schłodzić w lodówce.
ananas w takim cieście, brzmi smacznie!:)
Wygląda przepysznie i tak też pewnie było :)
ananas w takim cieście, brzmi smacznie!:)
Magda, masz rację – ciasto jest pyszne :)
Kamciss, ciasto jeszcze jest :D
Śliczne zdjęcia i pyszne, wspaniałe ciasto :)
Pozdrowienia.
Wygląda przepysznie i tak też pewnie było :)
Magda, masz rację – ciasto jest pyszne :)
Kamciss, ciasto jeszcze jest :D
Śliczne zdjęcia i pyszne, wspaniałe ciasto :)
Pozdrowienia.
Hej, to ode mnie Karola dostała ten przepis (a znalazłam go gdzieś w sieci) – ciasto rzeczywiście jest super i zawsze wychodzi :) Podobają mi się Twoje zdjęcia – a ananasowa łyżeczka jest obłędna!
Hej, to ode mnie Karola dostała ten przepis (a znalazłam go gdzieś w sieci) – ciasto rzeczywiście jest super i zawsze wychodzi :) Podobają mi się Twoje zdjęcia – a ananasowa łyżeczka jest obłędna!
Majano, dziękuję i pozdrawiam :D
Majano, dziękuję i pozdrawiam :D
Witam.
Zrobiłam dzis to ciasto.Własnie stygnie.. żałuję ,że jest tak niskie ,ale to wina dużej blaszki,miałam świadomośc,że nie stosując się do rad autorki co do wielkości blaszki ciasto wyjdzie niskie.Nie przeszkadza to jednak podac je w kształcie kwadratów!
Ciasto piekłam z mysla o dziecku,i chciałam aby było lekkie a nie cięzkie. Hm.. może nastepnym razem zrobie z podwójnej porcji,lub w tortownicy,wtedy będe mogła je przełozyc kremem!
Ja zamiast zwykłego cukru uzyłam brazowego,i zamias ananasa pół szk.brzoskwiń z puszki :)) przepyszne,delikatne i warte zrobienia szczególnie dla dziecka :).Polecam zrobic odrazu z wiekszej porcji! :)
Witam.
Zrobiłam dzis to ciasto.Własnie stygnie.. żałuję ,że jest tak niskie ,ale to wina dużej blaszki,miałam świadomośc,że nie stosując się do rad autorki co do wielkości blaszki ciasto wyjdzie niskie.Nie przeszkadza to jednak podac je w kształcie kwadratów!
Ciasto piekłam z mysla o dziecku,i chciałam aby było lekkie a nie cięzkie. Hm.. może nastepnym razem zrobie z podwójnej porcji,lub w tortownicy,wtedy będe mogła je przełozyc kremem!
Ja zamiast zwykłego cukru uzyłam brazowego,i zamias ananasa pół szk.brzoskwiń z puszki :)) przepyszne,delikatne i warte zrobienia szczególnie dla dziecka :).Polecam zrobic odrazu z wiekszej porcji! :)
Ciasto jest pyszne. Lekkie, pulchne i wilgotne. Bardzo proste w wykonaniu, co jest dodatkowym plusem. Ja dodałam trzy jajka i brzoskwinie zamiast ananasa. Dzięki za przepis! Pozdrawiam
Mam tylko jedno pytanie. Ciasto wychodzi dosyć małe. Czy mogę podwoić porcję czy powinnam raczej użyć jakiegoś inteligentnego przelicznika składników? :)
Ciasto jest pyszne. Lekkie, pulchne i wilgotne. Bardzo proste w wykonaniu, co jest dodatkowym plusem. Ja dodałam trzy jajka i brzoskwinie zamiast ananasa. Dzięki za przepis! Pozdrawiam
Mam tylko jedno pytanie. Ciasto wychodzi dosyć małe. Czy mogę podwoić porcję czy powinnam raczej użyć jakiegoś inteligentnego przelicznika składników? :)