Polędwiczki wieprzowe w miodzie

Polędwiczki wieprzowe w miodzie

Pyszne, delikatne i pachnące polędwiczki wieprzowe. Takie obiady uwielbiam. Polędwiczka z wierzchu jest słodko-słona, trochę pikantna, o lekko „spalonym” posmaku – przypomina mi smak mięsa w sosie BBQ – w środku jest bardzo delikatna i mięciutka. Polecam.

Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowym

Składniki:
– 3 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe
– 4 łyżki miodu kwiatowego
– 2 łyżki sosu rybnego
– 2 ząbki czosnku
– Chili pieprz cayenne
– sok z połowy cytryny (niekoniecznie)

Polędwiczki wieprzowe w miodzie

Przygotowanie:
Do naczynia wlać miód, sos rybny, obrany i drobno posiekany czosnek oraz szczyptę mielonej, ostrej papryki – można dodać sok z połowy cytryny. Wymieszać. Polędwiczki opłukać, osuszyć i oczyścić z błonek. Obsmażyć z każdej strony na patelni, następnie obtoczyć w marynacie. Przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Polędwiczki przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać marynatą.

Przygotowanie polędwiczek

Piec w piekarniku z włączonym termoobiegiem w temperaturze 160°C przez około 30-40 minut.

Polędwiczki w miodzie

4 komentarze

  1. miodowa marynata – jedna z moich ulubionych!

  2. miodowa marynata – jedna z moich ulubionych!

  3. najsmaczniejsze.pl

    Były pyszne, polecam :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*