Pyszne, delikatne i pachnące polędwiczki wieprzowe. Takie obiady uwielbiam. Polędwiczka z wierzchu jest słodko-słona, trochę pikantna, o lekko „spalonym” posmaku – przypomina mi smak mięsa w sosie BBQ – w środku jest bardzo delikatna i mięciutka. Polecam.
Składniki:
– 3 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe
– 4 łyżki miodu kwiatowego
– 2 łyżki sosu rybnego
– 2 ząbki czosnku
– Chili pieprz cayenne
– sok z połowy cytryny (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Do naczynia wlać miód, sos rybny, obrany i drobno posiekany czosnek oraz szczyptę mielonej, ostrej papryki – można dodać sok z połowy cytryny. Wymieszać. Polędwiczki opłukać, osuszyć i oczyścić z błonek. Obsmażyć z każdej strony na patelni, następnie obtoczyć w marynacie. Przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Polędwiczki przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać marynatą.
Piec w piekarniku z włączonym termoobiegiem w temperaturze 160°C przez około 30-40 minut.
miodowa marynata – jedna z moich ulubionych!
miodowa marynata – jedna z moich ulubionych!
Były pyszne, polecam :)
Były pyszne, polecam :)