Lato wróciło, a razem z nimi chęć przygotowania czegoś szybkiego i smacznego. Polecam chłodnik, który wyszedł pyszny. Chłodnik lekko szczypał w język, a mięta sprawiła, że był jeszcze bardziej orzeźwiający. Wyszedł troszkę wodnisty, następnym razem przygotuję go bez nasion. Polecam do pieczonych ziemniaków i mięsa z grilla.
- 5-6 ogórków gruntowych (albo 2 średnie ogórki)
- 200 ml schłodzonego kefiru
- 75 ml gęstego schłodzonego jogurtu naturalnego
- 10 lisków świeżej mięty
- 1 ząbek czosnku
- 15 obranych pistacji (do dekoracji)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Razem z mięta i obranym ząbkiem czosnku włożyć do blendera. Zmiksować.
Dodać jogurt naturalny i kefir. Wymieszać.
Chłodnik wstawić na około 20 minut do lodówki. Schłodzony chłodnik doprawić solą i pieprzem. Pistacje drobno posiekać i posypać nimi chłodnik.
Zapraszam też na pyszny Chłodnik ogórkowy z jajkiem.
Dodatek mięty mnie zaintrygował. Na pewno dodaje trochę niezwykłości temu daniu. Muszę spróbować :)
ogorki i mieta, od jakiegos czasu kusi mnie to polaczenie smakow :-)
Dodatek mięty mnie zaintrygował. Na pewno dodaje trochę niezwykłości temu daniu. Muszę spróbować :)
ogorki i mieta, od jakiegos czasu kusi mnie to polaczenie smakow :-)
Mniam, musi być przepyszny! Piekne zdjęcia zrobiłaś:)
Pozdrowienia!:)
Mniam, musi być przepyszny! Piekne zdjęcia zrobiłaś:)
Pozdrowienia!:)
idealny obiad na upalne dni
idealny obiad na upalne dni
Podobno wrzesień ma być upalny…. przepis powinien się przydać :D
Podobno wrzesień ma być upalny…. przepis powinien się przydać :D