Tartaletki z jeżynami

Tartaletki z owocami

Kto mi skradł wiosnę? Może tak słoneczne babeczki przywoła ją do mnie. Nie tęsknię za upałami, ale tak choć odrobinę słoneczka i ciepłego wiatru by się przydała.

Ciasto na tartaletki jest uniwersalne i zawsze wychodzi. Można je przygotować dzień wcześniej a udekorować przed podaniem.

Tartaletki z owocami

Składniki (6-8 tartaletek):
– 125 g masła
– 250 g maki
– 80 g cukru
– 1 jajko
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 210 ml śmietanki 30-36%
– 1 łyżeczka cukru pudru
– owoce
[:Listonic]
Babeczki z owocami

 

Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie sypkie składniki, dodać miękkie masło i jajko, a następnie zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (około 30 minut). Foremki posmarować tłuszczem i obsypać mąką albo bułką tartą. Schłodzonym ciastem wylepić foremki. Tartaletki piec w przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Babeczki wyjąć z foremek. Ostudzić.

Śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i lekko wymieszać. Udekorować ostygnięte tartaletki śmietanką i owocami.

Jeżyny
Tak przygotowane tartaletki można ozdobić dowolnymi owocami sezonowymi i kolorowymi galaretkami.

4 komentarze

  1. Cudne, pełne owoców. Super!:)

  2. Cudne, pełne owoców. Super!:)

  3. Uwielbiam jeżynki!

  4. Uwielbiam jeżynki!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*