Sos BBQ pasuje idealny do mięs z grilla, a przepisów na niego jest wiele. Czy zna ktoś oryginalny przepis, tego nie wiem. Ja proponuje przygotować sos według tego prostego przepisu, który robiliśmy na Warsztatach kulinarnych BBQ.
Przepis jest świetny, smaki ładnie się komponują no i jest szybki w przygotowaniu.
Składniki:
– 100 ml ketchupu
– 4 plastry ananasa
– 1 szklanka zalewy lub soku ananasowego
– 1 średnia cebula
– 1 ząbek czosnku
– 2-3 łyżki cukru brązowego
– 3 łyżki sosu Worcestershire
– 2-3 łyżki octu winnego
Przygotowanie:
Ananasa i obraną cebulę pokroić w kosteczkę. Do garnka z grubym dnem wsypać brązowy cukier, od czasu do czasu mieszać podgrzewając, aż cukier zacznie się rozpuszczać (karmelizować). Dodać posiekaną cebulkę, podsmażać w karmelu cały czas mieszając, dodać ananasa i w dalszym ciągu mieszając podsmażać. Następnie dodać ketchup, przeciśnięty ząbek czosnku, sos Worcestershire, ocet i ? szklanki zalewy z ananasa. Wszystko razem zagotować, zmniejszyć temperaturę i w dalszym ciągu podgrzewać od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. Zmiksować.
Jeżeli sos wyszedł za gęsty, dodać resztę zalewy (soku) ananasowej.
Uwielbiam ten sos, a Twój ma piękny kolor i pewnie tez tak smakuje :)
Uwielbiam ten sos, a Twój ma piękny kolor i pewnie tez tak smakuje :)