Wraz z nadchodzącą majówką, która zbliża się dużymi krokami, rozpoczyna się sezon na grilla. A może by tak przygotować delikatne szaszłyki drobiowe w sosie ostrygowym, zamiast karkówki, żeberek czy skrzydełek?
Szaszłyki są szybkie w przygotowaniu, pyszne i idealnie sprawdzą się na rodzinne spotkania. Dodatkowo podobają się dzieciom, z którymi można je wspólnie przygotować. Polecam!

Szaszłyki drobiowe w sosie ostrygowym
Składniki:
- 500 g piersi kurczaka
- 250 g boczku wędzonego parzonego
- 200 g pieczarek
- 2 cebule
- 4 łyżki sosu ostrygowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- sól

Przygotowanie:
Oczyszczone mięso kurczaka oraz boczek pokroić w dużą kostkę. Mięso przełożyć do miseczki do której wlać sos ostrygowy, oliwę, przyprawić solą (można ominąć jeżeli boczek jest bardzo słony) oraz świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Pieczarki oczyścić i pokroić w ćwiartki. Gotować przez około 5 minut w osolonej wodzie – proces ten można ominąć. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki albo ósemki.
Zamarynowane mięso nabijać na przemian z pieczarkami i cebulą na długie szaszłyki w kolejności: mięso drobiowe, cebulę, boczek, pieczarkę itd.

Szaszłyki smażyć na grillu albo w piekarniku, aż mięso będzie miękkie.
Podawać od razu po przygotowaniu z sosami albo zieloną sałatką.






Ja planuję zrobić na jutrzejszy obiad właśnie szaszłyki! Zapraszam do dodania przepisu do akcji Pieczarkowy Tydzień 2012 wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=3730
Bardzo lubie szaszłyki ….a ze sezon grilowy już się zaczął to i będe u nas często gościć:)
Ja planuję zrobić na jutrzejszy obiad właśnie szaszłyki! Zapraszam do dodania przepisu do akcji Pieczarkowy Tydzień 2012 wlodarczyki.net/mopswkuchni…
Bardzo lubie szaszłyki ….a ze sezon grilowy już się zaczął to i będe u nas często gościć:)