Zima płata nam figle — rozgrzewająca, aromatyczna czekolada na gorąco może teraz nie kusi aż tak bardzo, ale mroźna pani jeszcze pokaże nam, co to prawdziwy mróz, zaspy i zawieje. Wtedy taka czekolada będzie nie tylko wspomnieniem po świętach — pijąc ją, zrobi się ciepło, pysznie i romantycznie.
Do skosztowania czekolady zaproście znajomych — wtedy atmosfera stanie się jeszcze milsza i cieplejsza. Tylko nie zapomnijcie zwiększyć proporcji!
Czekolada na gorąco
Składniki:
- 300 ml mleka
- 100 g czekolady deserowej albo gorzkiej
- 1-2 łyżki cukier brązowego
- mieszanka przypraw – szczypta mielonego: cynamonu, imbiru, goździka, kardamonu

Przygotowanie:
Mleko wlać do rondelka, podgrzać, dodać pokruszoną czekoladę i mieszać aż czekolada się rozpuści. Dodać cukier i przyprawy, mieszać przez kilka minut na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści.
Aksamitną czekoladą przelać do filiżanek i podawać na gorąco samą, z dodatkiem bitej śmietany albo piankami Marshmallow.

Mieszankę przypraw można skomponować według swojego uznania.





o rany, ale tu słodko :P mniam, napiłabym się takiej czekoladki, ale na razie musi mi wystarczyć moja malutka Czekoladka, która śpi obok :) pozdrawiam i zapraszam do nas :)
o rany, ale tu słodko :P mniam, napiłabym się takiej czekoladki, ale na razie musi mi wystarczyć moja malutka Czekoladka, która śpi obok :) pozdrawiam i zapraszam do nas :)
Dziękuję :) a z zaproszenia skorzystam na pewno :)
Dziękuję :) a z zaproszenia skorzystam na pewno :)