Czekolada na gorąco

Czekolada na gorąco

Zima płata nam figle — rozgrzewająca, aromatyczna czekolada na gorąco może teraz nie kusi aż tak bardzo, ale mroźna pani jeszcze pokaże nam, co to prawdziwy mróz, zaspy i zawieje. Wtedy taka czekolada będzie nie tylko wspomnieniem po świętach — pijąc ją, zrobi się ciepło, pysznie i romantycznie.

Do skosztowania czekolady zaproście znajomych — wtedy atmosfera stanie się jeszcze milsza i cieplejsza. Tylko nie zapomnijcie zwiększyć proporcji!

Czekolada na gorąco

Czekolada na gorąco

Składniki:

  • 300 ml mleka
  • 100 g czekolady deserowej albo gorzkiej
  • 1-2 łyżki cukier brązowego
  • mieszanka przypraw – szczypta mielonego: cynamonu, imbiru, goździka, kardamonu

Czekolada do picia
Przygotowanie:
Mleko wlać do rondelka, podgrzać, dodać pokruszoną czekoladę i mieszać aż czekolada się rozpuści. Dodać cukier i przyprawy, mieszać przez kilka minut na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści.
Aksamitną czekoladą przelać do filiżanek i podawać na gorąco samą, z dodatkiem bitej śmietany albo piankami Marshmallow.

Czekolada na ciepło
Mieszankę przypraw można skomponować według swojego uznania.

4 komentarze

  1. o rany, ale tu słodko :P mniam, napiłabym się takiej czekoladki, ale na razie musi mi wystarczyć moja malutka Czekoladka, która śpi obok :) pozdrawiam i zapraszam do nas :)

  2. o rany, ale tu słodko :P mniam, napiłabym się takiej czekoladki, ale na razie musi mi wystarczyć moja malutka Czekoladka, która śpi obok :) pozdrawiam i zapraszam do nas :)

  3. Dziękuję :) a z zaproszenia skorzystam na pewno :)

  4. najsmaczniejsze.pl

    Dziękuję :) a z zaproszenia skorzystam na pewno :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*