Sernik

Sernik śmietankowy (Creamy Cheesecake)

Zostało mi 0,5kg twarogu, zaczęłam poszukiwania fajnego i szybkiego przepisu na sernik, niestety miałam albo za mało twarogu, albo za mało jajek. Postanowiłam więc wrzucić do miski i zmiksować to co znalazłam w kuchni a moim zdaniem pasowało do sernika. Na spód ułożyłam ciasteczka korzenne, takie typowo Bożonarodzeniowe. Na wierzchu dodałam jeszcze tabliczkę białej czekolady wymieszane z odrobiną śmietanki.

Sernik wyszedł pyszny, nie za słodki, kremowo-śmietankowy a spód i boki ma lekko chrupiące. Ciasto wszystkim smakuje, a tacie najbardziej zasmakował Ganache z białej czekolady i “to coś” w środku, czyli ciasteczka korzenne. Polecam wszystkim. Ciasto dzięki chrupiącym korzennym ciasteczkom idealnie pasuje na zbliżające się szybkim krokiem święta Boże Narodzenie.

Sernik śmietankowy (Creamy Cheesecake) Składniki:
Spód:

  • 200 g ciastek korzennych
  • 50 g masła

Masa serowa:

  • 500 g twarogu mielonego
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 30 g cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy
  • aromat śmietankowy
  • 40 g ciasteczek korzennych

Ganache:

  • 1 czekolada biała
  • 20 ml śmietanki 30%

Sernik korzenny

Przygotowanie:
Spód: Ciastka pokruszyć (ja to zrobiłam w moździerzu), połączyć z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. Ciastkami wylepić spód i boki tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do stężenia masy.
Masa serowa: Ser zmiksować z budyniem i cukrem pudrem. Dodać jajko, żółtko i kilka kropli aromatu śmietankowego, wymieszać. Na spód z ciasteczek wyłożyć połowę masy, pokruszyć rozdrobnionymi na większe kawałki ciasteczkami, delikatnie zalać pozostałą masą serową i wyrównać. Sernik piec przez ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia (piekłam wieczorem i zostawiłam go na całą noc w piekarniku).
Ganache: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej albo w kuchence mikrofalowej, dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. Ciepłą masę rozsmarować na wierzchu sernika.

Sernik z ciasteczkami

Jak dla mnie sernik to typowo polski wypiek. Przedstawiany sernik śmietankowy jest w wersji odświeżonej i dodaję go do akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.

Gotujemy po polsku!

12 komentarzy

  1. wspaniały :), mogę kawałek?

  2. podoba mi sie ta korzenna wersja serniczka. czestuje sie z przyjemnoscią

  3. Cudowny ;) Też mi się ostatnio spodobały korzenne spody :)

  4. Rozgośćcie się i częstujcie :)

  5. wspaniały :), mogę kawałek?

  6. Śliczny i zapewne pyszny serniczek. Mniam. Pysznie wygląda.

  7. podoba mi sie ta korzenna wersja serniczka. czestuje sie z przyjemnoscią

  8. Cudowny ;) Też mi się ostatnio spodobały korzenne spody :)

  9. najsmaczniejsze.pl

    Rozgośćcie się i częstujcie :)

  10. Śliczny i zapewne pyszny serniczek. Mniam. Pysznie wygląda.

  11. Majano, masz rację, był pyszny :)

  12. najsmaczniejsze.pl

    Majano, masz rację, był pyszny :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*