Słone paluszki zrobiłam na przyjęcie urodzinowe, niestety przez kichające dzieciaczki zostało przesunięte w czasie a paluszkami zaopiekowali się rodzice solenizantki. Były pyszne, chrupiące. Można je zjeść bez niczego albo podać ze smakowymi twarożkami, serem albo szynką, a w wersji dla dorosłych podać na przykład do piwa. Smacznego!
Składniki:
- 15 g drożdży
- 5 łyżek mleka
- 200 g mąki
- 50 g stopionego masła
- szczypta soli
Oraz:
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
- gruba sól do posypania
Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać do maki razem z płynnym masłem i solą. Wyrobić na gładką jednolita masę i od razu rozwałkować na cienki placek (3-5 mm), pokroić na cienkie równe paluszki.
Paluszki ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, posmarować je żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Posypać gruba solą i piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 20 minut (aż się zarumienia).
Przepis pochodzi z dodatku do GW “Nowa Kuchnia Polska”.
Świetne te Twoje paluszki, przepis zapisuję oczywiście do wypróbowania :)
pozdrawiam
Ilka, dziękuję :)
Świetne te Twoje paluszki, przepis zapisuję oczywiście do wypróbowania :)
pozdrawiam
Ilka, dziękuję :)
Muszę je dzisiaj zrobić. Mam nadzieję, że wyjdą ;) Dziękuję za przepis, później podzielę się opinią :)
Muszę je dzisiaj zrobić. Mam nadzieję, że wyjdą ;) Dziękuję za przepis, później podzielę się opinią :)
Świetny, prosty przepis. Zrobione i zjedzone ze smakiem.
Dziękuję,
Max
Świetny, prosty przepis. Zrobione i zjedzone ze smakiem.
Dziękuję,
Max
Ostatnio trafiłem na stronę o paluszkach z małego beskidu, gdzie jest zakładka z produktami (no bo to jakby nie było to strona firmowa), ale zauważyłem także ciekawe przepisy z wykorzystaniem paluszków. Niestety jeszcze nie skorzystałem, ale kto wie. Żeby skrócić wyszukiwanie, to podaje link tutaj. Dajcie znać, czy smakowało.
Przepis jak najbardziej sprawdzony ;-) Są pyszne ;-)
Przepis jak najbardziej sprawdzony ;-) Są pyszne ;-)