Przepis na dżem brzoskwiniowy z lawendą to samo lato w słoiczku. Podczas dwutygodniowego wypadu w Warmińsko-Mazurskie tereny zakupiłam suszoną lawendę, dużo lawendy. Zastanawiałam się do czego jako pierwszą mogę ją dodać, czy mają to być ciasteczka a może ciasto, syrop? nie, jako pierwsza będzie konfitura. I tak o to powstał dżem z brzoskwinią i nektarynką z dodatkiem lawendy. Dżem jest lekko słodki, ładny złoty kolor i ma piękny owocowo-kwiatowy zapach.
Z podanych składników przygotowałam 3 słoiczki (ok. 330 ml). Polecam, to świetny sposób na zatrzymanie lata.
A zamiast lawendy do dżemu można dodać cynamon albo 2-3 goździki.
Składniki:
- 800 g dojrzałych i nieuszkodzonych brzoskwiń
- 400 g dojrzałych i nieuszkodzonych nektarynek
- 320 g cukru
- 1 łyżka suszonej lawendy
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 opakowanie Zelfixu 3:1 (np. Dr. Oetkera)
Przygotowanie:
Owoce umyć, obrać, oddzielić pestki i odważyć 1 kg owoców. Pokroić na kawałki i wrzucić do rondla, podlać odrobiną wody, rozgotować.
Przestudzić, przetrzeć (nie dokładnie), wymieszać z Żelfixsem, zagotować, dodać cukier, cukier waniliowy i lawendę, gotować przez 2 minuty.
Zdjąć z ognia, mieszać do zaniku piany. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć i odwrócić pokrywkami do dołu na około 10 minut.
Przepis na dżem zaczerpnęłam z kolekcji przepisów Przyjaciółki z 2005 roku.
ciekawe jak taki dżemik smakuje :) pozdrawiam
Zauberi, smakuje pysznie, jest lekko słodki taki brzoskwiniowy :) ale nie o smak tu chodzi a raczej o zapach :) pachnie lawendą, pięknie, delikatnie, choć pierwsze kęsy z zapachem kwitów dawały dziwne uczucie ale szybko przypadły mi do gustu :)
ciekawe jak taki dżemik smakuje :) pozdrawiam
Zauberi, smakuje pysznie, jest lekko słodki taki brzoskwiniowy :) ale nie o smak tu chodzi a raczej o zapach :) pachnie lawendą, pięknie, delikatnie, choć pierwsze kęsy z zapachem kwitów dawały dziwne uczucie ale szybko przypadły mi do gustu :)